Vrei sa te lasi de scoala? Cercetatorii te sfatuiesc sa te mai gandesti…

CarrtiCu siguranta ai mai auzit zicala „prietenii ne fac viata mai frumoasa”. Plecand de la aceasta premisa, oamenii de stiinta au constatat faptul ca cercul de prieteni si relatiile cu rudele pe care le au oamenii trecuti de a doua tinerete le imbunatatesc semnificativ starea de spirit a celor din urma. Din pacate, acest lucru se aplica doar celor care au vazut in scoala si in educatia oferita o necesitate, si nu o obligatie.

Cercetatorii au analizat 18.582 de oameni in varsta de 42 de ani. Examinarea a avut loc in cadrul National Child Development (NCDS). In functie de varsta, participantii au fost supusi anumitor teste. Participantii au completat un chestionar in care au fost rugati sa isi evalueze singuri starea lor psihologica, precum si relatiile cu partenerii de viata, cu colegii de la munca. In afara de intrebarile legate de varsta, preocupari, acestia au mai trebuit sa scrie varsta la care au terminat scoala. Evaluand raspunsurile acestora, cei mai multi dintre ei au abandonat scoala pe vremea cand aveau doar 16 ani. Acestia s-au declarat impacati cu partenerii de viata si nu au prezentat probleme psihologice. Un alt chestionar realizat de catre savanti continea intrebari despre numarul prietenilor pe care ii au participantii, frecventa cu care isi viziteaza rudele si prietenii si cu cati dintre acestia se simt in stransa legatura.
In urma analizarii raspunsurilor, savantii au constatat ca unu din sapte participanti nu are o legatura stransa cu rudele, iar unu din zece nu se poate mandri cu un cerc de prieteni.
Patru din 10 barbati si aproximativ una din trei femei au spus ca au avut mai mult de sase prieteni cu care s-au vazut in mod regulat.
Conform rezultatelor studiului, barbatii care renuntat la scoala la varsta de 17 si respectiv 19 ani au avut cu 45% mai putini prieteni si mai putine legaturi cu rudele decat cei care au terminat scoala la 20 de ani. Se pare ca cei care nu au renuntat la scoala prezinta 60% mai multe sanse de a avea la batranete un cerc de prieteni si o relatie buna cu rudele. Cifrele pentru femei au fost 17% si respectiv 60%. Renuntarea la scoala duce la o scadere de 16% in ceea ce priveste crearea unui cerc de prieteni la batranete.

Bunastarea psihologica a fost, de asemenea, influentata si de cat de extinse sunt retelele de rudenie. Starea de spirit a fost deosebit de proasta in randul celor fara rude sau prieteni.
Pentru femei, lipsa de prieteni a avut un impact mai mare asupra bunastarii decat la barbati.

Concluzia savantilor consta in faptul ca oamenii trecuti prin viata incep sa isi imparta prietenii pe anumite categorii. Atunci cand esti adolescent, iti alegi cu grija prietenii, la fel se intampla si la batranete. In general, prieteniile se leaga intre persoanele care au cat mai multe lucruri in comun, care se completeaza. De exemplu, „un om fara cunostinte generale dobandite pe bancile scolii nu poate avea acelasi subiect de discutie cu un om care si-a tocit coatele pe bancile scolii, pur si simplu nu sunt pe aceeasi lungime de unda”, a declarat unul dintre autorii studiului pentru cotidianul Stone.
Cercetarea a fost publicata online in Journal of Epidemiology and Community Health.

 

Text: Andreea Popescu