7 beneficii pentru sanatate ale infuziei de musetel

poza beneficii infuzie de musetelCei mai multi dintre noi stiu de cand erau mici ca infuzia de musetel are efecte terapeutice, pentru ca, de multe ori, mamele sau bunicile noastre apelau la plante si la ceaiuri atunci cand se confruntau cu mici probleme de sanatate. Alaturi de menta, sunatoare si coada soricelului, musetelul se numara printre cele mai populare plante medicinale. Acesta are insa multe intrebuintari terapeutice, unele dintre ele mai putin cunoscute, despre care vom vorbi in continuare. Sa aflam, asadar, care sunt beneficiile musetelului!

 



Musetelul amelioreaza durerile de stomac si crampele

 

Musetelul este eficient in tratarea mai multor probleme digestive (indigestie, gastrita etc.) si in ameliorarea durerilor menstruale. O cana de ceai de musetel poate ajuta la calmarea durerilor de stomac, dar si in caz de diaree, flatulenta sau senzatie de arsura in stomac. In astfel de cazuri, la infuzia de musetel poate fi adaugata si menta. Beneficiile ceaiului de musetel sunt semnificative si in cazul colicilor sau crampelor abdominale la copii.

 

Ceaiul de musetel – remediu pentru sinuzita si raceala

 

Infuzia de musetel ajuta la ameliorarea simptomelor asociate sinuzitei, rinitelor si racelilor. Un al beneficiu al ceaiului de musetel este acela ca reduce inflamatia sinusurilor si ajuta la desfundarea nasului. Prepara infuzia, las-o putin sa se raceasca pentru ca aburii fierbinti sa nu-ti arda fata si apoi poti incepe sa inhalezi vaporii calzi cu capul aplecat deasupra vasului, sub un prosop. In plus, infuzia de musetel are proprietati antibacteriene si ajuta la intarirea imunitatii, de aceea o cana de ceai de musetel pe zi, in special in perioadele reci, te va ajuta sa cresti rezistenta organismului tau.

 

Musetelul lupta impotriva stresului si a insomniilor

 

Musetelul are proprietati calmante, astfel ca infuzia de musetel bauta seara ne ajuta sa ne relaxam dupa o zi stresanta si sa adormim mai usor. Ceaiul de musetel este un sedativ usor si fara efecte secundare, pe care ar trebui sa-l luam in calcul atunci cand avem insomnii, cand suntem prea obositi sau prea stresati pentru a putea adormi sau pur si simplu cand simtim nevoia sa ne relaxam dupa o zi incarcata.

 

Ceaiul de musetel trateaza lipsa poftei de mancare

 

Trebuie sa stii ca musetelul iti poate creste pofta de mancare. Daca te confrunti cu lipsa apetitului, bea o cana de ceai de musetel cu o ora inainte de masa si vei constata ca vei manca mai cu spor.

 

Ceaiul de musetel este benefic in cazul inflamatiilor

 

O compresa imbibata cu infuzie concentrata de musetel poate face minuni in cazul inflamatiilor, fie ca vorbim de ochi umflati, conjunctivita, de rani, iritatii sau de eruptii cutanate. Administrata intern, infuzia de musetel ajuta la dezinflamarea mucoaselor tubului digestiv, ale aparatului respirator sau ale celui urinar.

 

Musetelul – indicat in tratamentul pentru hemoroizi

 

Infuzia de musetel este benefica in caz de hemoroizi indirect, pentru ca ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, dar si direct – compresele imbibate in ceai de musetel ajuta la calmarea durerilor provocate de hemoroizi si la reducerea inflamatiei acestora.

 

Infuzia de musetel – remediu naturist pentru par tern

 

Un litru de infuzie de musetel, preparata cu un litru de apa si o ceasca de flori de musetel, lasata putin la racit si aplicata pe parul ud, proaspat spalat, ii va da acestuia stralucire si il va face matasos. Nu necesita clatire si este recomandata in special pentru parul blond, pentru ca accentueaza reflexele aurii ale acestuia. Daca vrei ca parul tau sa se deschida la culoare, usuca-l la soare dupa ce ai aplicat infuzia concentrata de musetel.

Musetelul – alte beneficii

Elimina migrenele
Protejeaza pielea
Calmeaza durerile de dinti
Calmeaza colicile bebelusilor
Benefic pentru sistemul digestiv
Asigura un somn linistit
Antiseptic pentru aparatul urinar si diuretic
Inchide ranile, benefic pentru dermatite, arsuri si eczeme
Calmeaza durerile menstruale
Previne complicatiile diabetului
Amelioreaza afectiunile vasculare
Te ajuta sa te lasi de fumat
Usureaza durerile reumatice
Eficient in cazul durerilor de ficat

Ceaiul de musetel – contraindicatii

De infuzia de musetel trebuie sa se fereasca femeile gravide, deoarece poate provoca contractii uterine. Ceaiul consumat de catre sugari nu trebuie lasat foarte mult la infuzat si nici amestecat cu miere, sub nicio forma. Persoanele astmatice trebuie sa consume cu precautie ceai de musetel, precum si persoanele cu diferite alergii. Daca simtiti o senzatie de greata si voma, este posibil sa fie de la ceaiul de musetel prea concentrat. Nu luati niciodata o aspirina cu ceai de musetel, din cauza proprietatilor anticoagulante ale acestuia, si nici impreuna cu medicamente sedative.

 

Text: Bianca Badescu