Acneea poate cauza probleme de integrare

Acneea poate cauza probleme de integrareIn acest numar ne-am propus sa dezbatem o problema care afecteaza in mod special adolescentii, dar si adultii. Cati dintre noi nu ne-am facut griji in momentul in care ne aparea pe fata un „cos” (in limbaj popular). Am fi dorit sa scapam de el cat mai repede, fiind teribil de inestetic pentru ten. Asadar, vom dezvolta un subiect care ne-a afectat sau ne afecteaza pe cea mai mare parte dintre noi: acneea.

Este o boala cronica ce afecteaza mai ales adolescentii, dar si adultii, evolueaza in pusee si se caracterizeaza printr-o secretie exagerata a grasimii pielii (seboree). Este cea mai frecventa boala a pielii, estimandu-se ca afecteaza viata fiecaruia dintre noi la un moment dat.  Nu este o afectiune grava, dar caracterul sau inestetic, varsta la care apare (adeseori la adolescenti) poate determina probleme de integrare sociala, uneori cu sechele ce pot persista toata viata. Nu este o boala contagioasa, singura cale de transmitere fiind cea ereditara, existand o predispozitie genetica pentru tenul gras. Nu este o boala infectioasa. Leziunile se localizeaza in special la nivelul fetei, decolteului, spatelui (in special a cefei) si umerilor. Acneea mai poate fi intalnita in cazuri rare pe brate sau pe coapse.
 
Cauze si forme de acnee
Factorii predispozanti sunt modificarile hormonale (menstruatia, de exemplu), transpiratia, stresul, radiatiile ultraviolete, expunerea la caldura sau diverse substante pot induce acneea, dieta (in agravarea acneei au fost incriminate ciocolata, condimentele etc., dar nu exista dovezi stiintifice).
In functie de varsta exista: acnee infantila, acnee juvenila (cea mai comuna forma), acneea adultului si acneea excoriata (apare mai frecvent la femei cu sau fara leziuni primare de acnee); se caracterizeaza prin leziuni autoprovocate (excoriatii) cauzate de incercarile de a trata acneea.
Formele particulare de acnee sunt: acneea cosmetica, acneea profesionala (produsa de expunerea la diverse substante toxice), acneea mecanica (aparitia de leziuni de acnee pe locul traumatismelor fizice), acneea tropicala, provocata de mediul cald si umed si, nu in ultimul rand, acneea indusa medicamentos.

Tratament si combatere
Profilaxia acneei nu implica un anumit regim alimentar sau reguli deosebite de conduita de viata. Cateva indicatii ar fi: evitarea utilizarii topicelor si a medicamentelor sistemice acneigene, evitarea traumatizarii leziunii, igiena fetei (fata trebuie spalata de doua ori pe zi cu un sapun bland pentru piele). Nu trebuie utilizate in exces farduri, fonduri de ten, pudre. Pentru tenul gras (seboreic) se recomanda folosirea produselor specifice.

Maria Bratu
Consultant: Dermatolog Rozalia Olsavszky
[email protected]