Adevaratul profil al geloziei

Adevaratul profil al gelozieiGelozia este formata din sentimente multiple si in functie de gradul de intensitate cu care se manifesta, poate duce la schimbari de comportament si la tulburari psihice. Indrazneste sa recunosti daca esti geloasa sau, mai bine zis, vezi in ce categorie de gelosi te incadrezi. “Gelozia este un monstru care se naste si se alimenteaza din sentimentele noastre”, scria William Shakespeare.

O persoana geloasa se confrunta cu sentimente pe cat de puternice, pe atat de contradictorii, care oscileaza intre furie si neputinta abandonului, rivalitate, nesiguranta si neincredere. Traieste intr-o stare de suspiciune continua, care se afla intre incertitudine si frica de a-l pierde pe cel iubit.  Gelozia nu este a unei persoane, ci a cuplului.

Geloasa, eu?
Gelosul este provocat chiar de persoana iubita care de multe ori il incita. Totul se bazeaza pe cerinta de a poseda dragostea exclusiva a perechii. Este foarte important ca ambii parteneri sa cunoasca din ce categorie de gelosi fac parte si daca amandoi simt nevoia de iubire exclusiva. De obicei se intampla ca numai unul dintre parteneri sa se ocupe de sentimentele negative pe care amandoi le au. Rezultatul este o relatie total dependenta. Exista persoane care jura ca nu sunt geloase. Altele sufera doar atunci cand li se dau motive. Dar exista multe persoane bolnave de gelozie. Femei si barbati care isi inchipuie cand nu este cazul, care fac scenarii si sufera din orice gest suspicios. Unii recunosc folosindu-se de tipete si reprosuri. Altii isi duc suferinta in liniste, strang din dinti si zambesc.

Ce tip de gelos esti?
Posesiv: gelozia lui nu se limiteaza doar la sexul opus. Uraste pe oricine traieste in jurul persoanei iubite (parinti, surori, frati, caini, plante) si fura din timpul si din atentia perechii sale. Nu suporta sa ocupe locul doi in mintea iubitului.
Ranchiunos: se teme mereu si isi suspecteaza perechea ca traieste amintindu-si de vechile relatii. Isi imagineaza tot ceea ce perechea sa a experimentat cu alte persoane si sufera. I-ar fi placut sa fie prima lui dragoste. Cea mai rea parte: intreaba ceea ce in realitate nu vrea sa stie. Nu tolereaza sa stie ca i se ascunde ceva.
Invadator: controleaza agendele, umbla prin corespondenta, deschide mailurile, ii invadeaza intimitatea. Partea cea mai rea: atunci cand victima spionajului ii reproseaza acest lucru, gelosul spune: “Deci, vezi, ascunzi ceva.”
Fara limite: are crize de gelozie din senin, din orice lucru care i se pare suspect. Majoritatea reprosurilor lui nu au nimic de-a face cu realitatea, tot ce reusesc este sa complice relatia. «De cand iti plac tie filmele de actiune ? Te-a influentat cineva ?” sau “Un nou coleg de serviciu? Cati ani are? Are prietena? Ti se pare de treaba?” 
Cel care abandoneaza:  fara ca neaparat prietena lui sa fi calcat stramb, el are impresia ca aceasta ii este infidela. Acest tip de gelos ameninta ca nu ar putea ierta vreodata tradarea si minciuna si ca nici nu ar sta pe ganduri pentru a se desparti daca ar afla vreo infidelitate.
Tacutul: pare sa nu fie atins de gelozie atunci cand perechea sa ii da motive. Tace din orgoliu. Simte ca daca face o scena de gelozie isi arata nesiguranta.

Text : Ana Macovei

septembrie 14th, 2005 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate