Alege tipul de albire dentara care ti se potriveste

shutterstock 55134100Albirea dintilor este o procedura destul de delicata, ce trebuie tratata cu mare atentie deoarece rezultatele acestui tip de tratament dentar pot fi mai mult sau mai putin pe masura asteptarilor. In acest moment exista o gama variata de produse disponibile pe piata comerciala ce pot realiza albirea dintilor, insa acest lucru nu inseamna ca putem alege “dupa ureche” orice astfel de produs in vederea obtinerii unei danturi de o nuanta cat mai alba.

Exista cativa factori care influenteaza schimbarea culorii smaltului dentar, cum ar fi: imbatranirea, alimentatia sau igiena orala. Nu e indicat sa ne gandim imediat ca albirea dintilor este solutia cea mai inspirata pentru a rezolva ingalbenirea dintilor nostri. Important este sa afli care sunt cauzele ce au determinat ingalbenirea dintilor. Mai mult decat atat, este foarte important sa stii, inainte de a incepe un tratament de albire dentara, ce implica acest procedeu.

In ultimii ani, numarul de pacienti care apeleaza la procedee de albire dentara a crescut destul de mult. Zambetul este, de cele mai multe ori, “prima impresie” pe care o percepi la o persoana cu care te intalnesti. Din acest motiv, aspectul frumos al danturii a devenit echivalentul unei carti de vizita personale.

 

Foarte multe persoane se informeaza despre ceea ce inseamna albirea dintilor si incearca sa faca acest procedeu acasa, cumparand produse de albire dentara la preturi cat mai mici, iar un procent mai mic de persoane apeleaza la cabinetele stomatologice ce realizeaza procedeul de albire dentara la nivel profesional, dar si controlat. Din acest motiv este foarte important sa consulti medicul dentist inainte de a incepe sa faci singura albirea acasa. Doar asa vei afla daca dantura ta este capabila sa suporte un astfel de procedeu.

E posibil sa ai nevoie de un detartraj si de un periaj profesional prealabil albirii dentare pentru a obtine rezultate optime. Nu e indicat sa te gandesti doar la costuri si sa alegi variante ieftine. Poti sa-ti faci mai mult rau decat bine si costurile ulterioare sa fie mult mai mari daca nu alegi tratamentul potrivit danturii tale. E vorba de sanatatea ta, totusi!

 

Inainte de a opta pentru orice metoda de albire a dintilor, trebuie sa stii ca:

– Sensibilitatea dentinara este o reactie de care trebuie sa tinem cont in momentul in care apelam la un tratament de albire dentara, deoarece, in urma tratamentului, pacientul poate simti o anumita sensibilitate la nivel dentar pe o durata de cateva saptamani. In timp, aceasta senzatie neplacuta ar trebui sa dispara.

Exista agenti care pateaza dintii. Cafeaua, ceaiul, tutunul, vinul rosu, sucul de struguri, imbatranirea, fluoroza (intoxicarea cu fluor) sau anumite medicamente cum ar fi tetraciclina administrata perioade lungi de timp pot duce la ingalbenirea dintilor.

–  Culoarea pielii poate influenta perceptia pe care oamenii o au despre culoarea dintilor. Se poate observa ca, intre doua persoane care au aceeasi culoare a dintilor, persoana care are pielea fetei mai inchisa la culoare va lasa impresia ca are dantura mai alba fata de persoana care are pielea mai deschisa. Acelasi fenomen se poate observa la femeile ce utilizeaza un machiaj al fetei cu un fond de ten mai inchis la culoare.

Tratamentele de albire dentara pot duce la rezultate diferite. Multe produse de albire dentara au ca substanta de baza peroxidul de hidrogen (apa oxigenata). Persoanele care au lucrari dentare (coroane, punti, proteze) sau dinti schimbati la culoare in urma tratamentelor de canal nu se pot astepta la rezultate foarte concludente. Se pot remarca diferente de culoare intre dintii naturali si cei tratati pe canal, insa exista tratamente speciale de albire exclusiv pentru dintii ce au suportat tratamente radiculare.

Tratamentul de albire dentara se poate face atat in cabinetul stomatologic, cat si la domiciliu. Tratamentul din cabinetul medicului dentist se realizeaza in cadrul catorva sedinte si se bazeaza in mare parte pe proprietatile laserului. S-a dovedit stiintific ca razele laserului pot albi dintii mult mai rapid si mai eficient si mai putin invaziv decat alte metode bazate pe geluri de albire cu actiune rapida (50-90 minute) cu concentratie mare de peroxid. Tratamentele de albire dentara ce se pot realiza la domiciliu sunt pe baza de paste de dinti cu efect de albire si produse pe baza de gel tip plasturi cu gel sau gutiere. Pastele de dinti nu au un efect prea vizibil de albire, acestea inlaturand mai mult petele de la nivel dentar cauzate de diverse alimente.

Efectul albirii dintilor poate dura intre 6 luni si 2 ani, daca se evita produsele alimentare care pot altera nuanta smaltului dentar.

– Acest tip de tratament este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor.


Nu uita:

– Clateste gura cu apa de fiecare data dupa ce ai consumat cafea, bauturi ce contin coloranti sau vin rosu.

– Mentine o igiena bucala riguroasa si consulta medicul stomatolog daca vrei sa-ti albesti dintii fara riscuri.

 

 

Text: Realini Lupsa – Dr. medic stomatolog