Alimente care intaresc sistemul imunitar si tin raceala departe

protejare sistem imunitarStimularea sistemului imunitar nu te poate impiedica sa nu te imbolnavesti in aceasta iarna, ??dar poate reduce severitatea simptomelor. Ceea ce mananci ar putea face diferenta, de aceea un regim alimentar corect este foarte important. Din fericire, exista o multime de fructe si legume proaspete care cresc imunitatea.

Usturoi

 

Conform unor studii recente, consumul unui catel sau a doi catei de usturoi in fiecare zi poate impiedica instalarea unei raceli, usturoiul avand proprietati antivirale. Usturoiul este cel mai bine de consumat proaspat si crud, deoarece, odata cu prepararea termica, isi pierde din nutrienti.

Alimente care contin zinc

 

Se crede ca zincul poate ajuta la reducerea simptomelor si a duratei unei raceli. Acesta joaca un rol important in sustinerea sistemului imunitar si este vital pentru rezistenta organismului la infectii. Zincul se gaseste in carnea rosie, stridii, seminte de dovleac, ciocolata neagra si germeni de grau. NHS sugereaza ca majoritatea oamenilor care au o dieta sanatoasa, echilibrata primesc suficient zinc prin alimentele consumate. Cu toate acestea, in cazul in care se ia si un supliment, Food Standards Agency si Departamentul de Sanatate recomanda ca acesta sa nu contina mai mult de 25 mg de zinc, intrucat o concentratie mai mare ar putea duce la slabirea oaselor si la anemie.

Kiwi

 

Acest fruct cu un aspect modest este foarte bogat in vitamina C, continand de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala medie. Este, de asemenea, o sursa importanta de acid folic, minerale si antioxidanti – toate ajutand la intarirea sistemului imunitar. Un studiu recent, ale carui rezultate au fost publicate in British Journal of Nutrition, a sugerat ca un kiwi pe zi poate reduce semnificativ durata si severitatea simptomelor datorate racelii, cum ar fi durere in gat si congestie nazala.

Curcuma

 

Acest condiment asiatic aromat are proprietati antibacteriene si antiseptice puternice. Este un ingredient-cheie in multe feluri de mancare, utilizarea lui in bucatarie fiind un mod eficient de stimulare a sistemului imunitar. Cercetarile au asociat curcuma cu reducerea riscului de Alzheimer, cu toate ca nu exista suficiente dovezi care sa sustina stiintific aceasta afirmatie.

Fructe de padure

 

Fructele de padure contin niveluri ridicate de antioxidanti si vitamina C, de aceea sunt o alegere buna in orice dieta. Unele studii au sugerat ca afinele cresc activitatea unei gene implicate in functia imunitara.

Ciuperci

 

Proprietatile ciupercilor sunt cunoscute de mii de ani in tarile estice. Se crede ca beta-glucanul, care se gaseste in ciuperci, poate creste in mod semnificativ imunitatea. Ciupercile sunt delicioase atat consumate crude, in salate, cat si gatite la gratar sau utilizate in supe, tocanite. Acestea fiind spuse, chiar nu exista nicio scuza pentru a nu le include in dieta ta.

Ulei de nuca de cocos

 

Uleiul de cocos contine acid lauric – o triglicerida rara cu catena medie (MCT), care se gaseste si in laptele matern si care are proprietati antibacteriene si antivirale. Uleiul de nuca de cocos poate fi consumat chiar si pe paine prajita in loc de unt.

Ceai verde

 

Ceaiul verde este cunoscut pentru o gama bogata de beneficii aduse sanatatii, de la protectia impotriva cancerului la pierderea in greutate. Mai mult decat atat, s-a constatat ca gargara facuta cu ceai verde tine departe raceala si gripa. Desi nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme eficienta ceaiului verde impotriva bolilor specifice iernii, acesta este bogat in antioxidanti si vine insotit de multe arome delicioase.

Ovaz

 

Ovazul contin beta-glucani – polizaharide de origine naturala, care sunt prezente in cereale, dar si in ciuperci. Acestea sustin organismul in lupta impotriva infectiilor datorate bacteriilor si virusurilor, deci ofera o aparare buna impotriva racelii.

Text: Andreea Popescu