Otita şi variaţiile de temperatură

 

otita

Apariția otitelor este asociată cel mai frecvent nu doar cu sezonul rece, ci, mai ales cu cel al răcelilor provocate de variațiile de temperatură.

Otita este o infecție la nivelul urechii medii, adică spațiul din spatele timpanului, și apare destul de frecvent la copii. De altfel, studiile internaționale arată că otita afectează 50% din copii. Otita medie acută este o afecțiune frecventă în special la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aproape toți copiii experimentează cel puțin un episod de otită acută atunci când sunt mici.



De câte feluri sunt otitele

În funcție de agentul patologic, otitele pot fi de natură bacteriană, virale sau fungice. De asemenea, ele pot fi acute, cronice, medii sau externe.

Farmaciştii Catena recomandă Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

Inevitabilele răceli sau rinofaringite se numără printre cele mai frecvente afecțiuni care favorizează apariția otitei medii acute la copii. De regulă, forma ușoară de otită nu e însoțită de durere la nivelul urechii, fiind descoperită întâmplător la examenul otoscopic. În aceste cazuri, tratarea infecției respiratorii este suficientă pentru vindecarea otitei.

Cu toate acestea, otita este o boală comună în rândul copiilor, însă este tratabilă și poate fi ușor de recunoscut.

Este important de știut că otita nu este o boală contagioasă. În schimb, infecția respiratorie, bacteriile sau virusurile care provoacă otita pot fi contagioase. În general, un copil prezintă înainte de debutul unei otite o afecțiune virală, precum o răceală sau o viroză respiratorie, în urma cărora se acumulează secreții în urechea care se infectează.

Cum se manifestă otita

Otita se manifestă prin durere în zona urechii, o slăbire a auzului, mâncărime și secreții abundente ale urechii. De asemenea, urechea exterioară prezintă roșeață, este umflată, iar ganglionii din jurul urechii sunt dureroși la atingere. Simptomele otitei pot fi diferențiate și în funcție de vârsta copilului. Adolescenții și copiii mai mari simt durere acută în ureche și uneori pierderea temporară a auzului. De obicei, aceste simptome apar brusc.

Farmaciştii Catena recomandă Assista Aquamare spray nazal hipertonic, spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. 

Otita apare des la sugari deoarece aceștia nu au trompa lui Eustachio complet dezvoltată, și este mai scurtă decât cea a unui adult și, în consecință, nu se poate elimina tot lichidul strâns în urechea internă. Sau cei care mănâncă din biberon din cauza poziției incorecte din timpul hrănirii. Copilul care are otită este în general irascibil, nu are poftă de mâncare, face febră, se trage frecvent de ureche și are probleme la înghițire. Uneori otita la bebeluși poate fi însoțită de vărsături sau diaree.

Factori de risc:

– rinofaringitele acute sau cronice;

– sinuzitele acute sau cronice;

– rinitele alergice;

– sexul (băieții prezintă riscuri mai crescute decât fetele);

– frați cu otită recurentă;

– fumatul pasiv;

– colectivitățile (grădinița, școala);

– imunitate scăzută sau boli legate de imunitate;

– adenoidita acută;

– tumorile rino-faringiene;

– deviațiile de sept;

– bolile infecto-contagioase etc.

Cum se previne otita

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei și a otitei acute medii cauzate de pneumococ, la sugari și copii, de la 6 săptămâni de viață până la 5 ani.

Spray nazal izotonicAssista Aquamare  este un dispozitiv medical, sub forma de spray nazal pentru copii, bebelusi si adulti care contine apa de mare din adancimea Oceanului Atlantic

„O noutate în tratamentul infecțiilor respiratorii de tipul otitelor și adenoiditelor la copii este bacterioterapia – administrarea unor bacterii «bune, prietenoase», care există în mod natural în nasul copiilor și care împiedică dezvoltarea bacteriilor periculoase, responsabile de producerea otitei recidivante. Pulverizate în nas, bacteriile «bune» creează un efect de barieră: restabilesc flora germenilor protectivi care sunt prezenți în mod natural la nivelul nasului și gâtului, permițându-le să reacționeze imediat în fața agresiunii germenilor patogeni.

Când «respiri» bacterii bune, blochezi din primul moment atacurile germenilor responsabili de infecțiile tractului respirator. Bacterioterapia este, prin urmare, o armă în plus pentru protecţia tractului respirator împotriva infecțiilor și diminuarea efectelor nedorite ale folosirii continue a antibioticelor”, ne-a declarat dna Prof Dr Raluca Grigore, Medic primar ORL şi chirurgia capului şi gâtului.

Cum se tratează otita medie acută la copii?

“Tratamentul depinde foarte mult și de vârsta copilului, de gradul de îmbolnăvire, de cauzele îmbolnăvirii, dacă a avut sau nu alte infecții.

Antibioticele se administreaza la copiii mai mici de 24 de luni sau celor care au febră mare sau infecție în ambele urechi. Copiii mai mari de 24 de luni, care au simptome ușoare pot rămâne sub supraveghere medicală, pentru a vedea dacă starea lor se îmbunătățește fără antibiotice.

În cazul în care o viroză respiratorie acută a declanșat infecția, medicul va recomanda măsuri terapeutice și pentru vindecarea ei.”

Atenție!!

Nu se recomandă încălzirea urechii afectate sau introducerea de diverse substanțe sau lichide, deoarece pot complica infecția. Leacurile de genul săculeți cu sare încălzită sau ulei cald picurat în ureche e bine să rămână doar în istoria leacurilor băbești.

Foto Shutterstock