Astenia de toamnă – cum să nu cazi în plasa melancoliei

Ești obosită, deprimată și nu ai energie? Și îți este dor de zilele în care purtai doar o pereche de sandale și o rochiță subțire, de zilele fierbinți și de băuturile reci? Ei bine, puțini sunt aceia care așteaptă venirea zilelor friguroase și ploioase, iar tranziția de la un anotimp la altul nu este deloc ușoară.

Farmaciștii Catena recomandă Magneziu plus Vitamina B6 de la Naturalis este un supliment alimentar esențial pentru sănătatea organismului.

Organismului îi este greu să se adapteze la oscilațiile de temperatura și la schimbările care survin în ceea ce privește starea de spirit. Persoanele astenice pot avea orice vârstă, nu există anumite tipare, important este să știm cum să gestionăm această situație.



Simptomele asteniei de toamna

Simptomele asteniei de toamnă includ oboseală până la epuizare, somnolență sau insomnie, imunitate scăzută, migrene, capacitate redusă de concentrare, randament scăzut în activitățile cotidiene, etc. Toamna ne poate fura pe nesimțite energia, cheful de viață. Faptul că soarele apune mai devreme ne poate influență sistemul endocrin care este dependent de lumina zilei și astfel ajungem să ne trezim dimineața fără chef de viață și să avem aceeași stare pe parcursul a mai mult timp. Femeile par a fi extrem de afectate de venirea toamnei și sunt cele pe care le vedem cel mai adesea triste. Tristețea inexplicabilă pare să fie la ordinea zilei, iar o problemă simplă tinde să devină un dezastru.

Starea de visare perpetuă – specifică asteniei de toamna

Cu siguranță că femeilor li s-a întâmplat să treacă brusc de la o stare de spirit la alta, însă bine ar fi să diminuezi acest aspect. Pentru început, trebuie să găsești activități care să elibereze mintea de griji, să pună corpul în mișcare, iar sportul este mai mult decât indicat. Exercițiile cardio, un abonament la o sala de fitness din apropiere ajută la eliberarea endorfinelor și, în plus, sportul te poate ajută să te odihnești mai bine.  Plimbările în aer liber printre frunzele aurii oxigenează creierul, iar pentru a nu avea o înclinare spre visare și letargie ar fi bine să întocmești o agenda riguroasă cu ceea ce ai de făcut. Renunță la vizionarea filmelor siropoase și la cărțile de dragoste, măcar pentru o perioadă de timp.

Farmaciștii Catena recomandă Calciu Magneziu Zinc Plus Vitamina D de la Naturalis, un supliment alimentar sub formă de comprimate efervescente care conțin calciu, magneziu, zinc și vitamina D, nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.

 Mobilizează-te în lupta cu astenia de toamnă!

Chiar dacă vremea de afară nu mai este chiar atât de permisivă, nu neglija viață socială din cauza temperaturilor mai scăzute. Frigul nu trebuie să te țintuiască în casă și poți înlocui ușor terasele cu o sala de teatru, de cinema, cu un restaurant sau cu o sesiune de shopping. În plus, trebuie să încerci să te trezești devreme și să incluzi în program o activitate relaxantă. Dieta trebuie să fie una echilibrată, fără prea multe grăsimi sau dulciuri… nu uită de legume și de fructe, mai ales că este sezonul gutuilor, strugurilor, perelor și merelor. Nu trebuie să renunți la creativitate, caută activități care să te țină în priză, mai tot timpul conectată. Mergi la munte cu prietenii unde peisajul este superb și stați la gura sobei sau, după caz, a șemineului. Consumă lapte cald seara, cu miere de albine, ia vitamina C și mergi la medic pentru a-ti prescrie suplimente nutritive. Metalele, mineralele și oligoelementele precum cuprul, fosforul, fierul și magneziul ajută organismul în momentele de oboseală și depresie.

Foto: www.pexels.com