Bagajul viitoarei mamici pentru maternitate!

barza-shutterTraim astazi o viata plina de indatoriri si exigente pe care parintii nostri nu le-au avut (e drept ca le-au avut si ei pe ale lor!). In acest vartej de schimbari, parca cel mai important moment ramane totusi unul vechi de cand lumea, cel in care asteptam nasterea copilului nostru.

Este o perioada febrila, fericita si incerta, in care adesea ne confruntam cu dificultati sociale (locuinta inadecvata, intreruperea serviciului), materiale (totul este atat de scump!) si chiar culturale (casatoriile mixte, care sunt tot mai frecvente).

Chiar daca una sau ambele viitoare bunici se vor opune cu vehementa cumpararii lucrurilor pentru bebelus inainte de nastere, ele pot fi totusi convinse ca este necesara pregatirea unui mic bagaj, pe care il poti numi “ sacosica berzei”. Principalul argument pentru existenta ei este ca uneori nasterea se poate declansa pe neasteptate, in toiul noptii, si din graba sau emotie pot fi uitate lucruri importante. “Sacosica berzei” trebuie in primul rand sa fie usoara si comod de carat, iar in al doilea rand sa cuprinda tot ce este strict necesar pentru tine si pentru bebelus. Sa tii minte ca nou-nascutului i se face foame imediat dupa nastere, deci este important ca prima sa masa sa ii fie oferita repede si in conditii cat mai bune de igiena.

Care sunt lucrurile de care ai nevoie neaparat in bagajul tau?
1. Caietul in care au fost consemnate toate consultatiile prenatale, evolutia sarcinii si analizele de laborator care s-au efectuat. Daca nu ai un asemenea caiet, ia o agenda si lipeste in ea toate biletele cu consultatiile medicale, bilete de iesire, analize, etc., pe care le ai; oricum, o asemenea agenda va fi necesara si in continuare pentru pediatrul care va ingriji copilul la domiciliu.
2.  Camasa sau bluza speciala pentru alaptat, care are doua deschideri in dreptul bustului; daca nu gasesti asa ceva sau nu-ti poti permite sa o cumperi, este suficienta o camasa de noapte care se poate deschide larg in fata cu nasturi sau cu fermoar.
3. Sutien special de alaptat, din bumbac, cu benzi late care sustin greutatea sanilor si impiedica lasarea acestora dupa alaptare, precum si schimbarea formei sanilor in viitor (caderea); acest sutien va avea deschidere laterala sau in fata pentru a permite un acces larg si comod pentru copil. De asemenea, ar fi bine sa-ti procuri discuri absorbante pentru sani, care absorb excesul de lapte intre mesele copilului si mentin sanul curat si uscat.
4. Pompita pentru muls excesul de lapte, care poate fi foarte importanta, deoarece te protejeaza de “febra laptelui” si de senzatia neplacuta de tensiune in sani, prevenind in acelasi timp si aparitia inflamatiilor dureroase ale sanului (mastite). Vom vorbi despre tehnica alaptarii in “episodul” urmator, dar deocamdata este bine sa stii ca aceasta pompita trebuie sa aiba atasat un biberon, care iti va permite sa strangi excesul de lapte si apoi sa ii dai o anumita utilizare.
5. Protezele de silicon pentru mameloane (asa-numitele “varfuri”) sunt necesare in eventualitatea neplacuta ca mameloanele tale nu se “formeaza”, adica raman infundate, sau copilul nu poate sa cuprinda areola mamara cu gura si deci nu se poate hrani in conditii bune. Oricum, aceste mici dispozitive de silicon iti vor fi foarte utile si mai tarziu, dupa ce bebelusului ii vor creste primii dinti, iar sanul tau va fi jucaria sa preferata.
6. GarmastanR sau BepantenR sunt unguente pentru aplicat pe sani, care previn ragadele (crapaturi dureroase ale mameloanelor); ele nu sunt toxice pentru nou-nascut, deci nu trebuie sa-ti faci griji daca raman pe san.

In afara acestor obiecte, bineinteles ca “sacosica berzei” va mai contine lucruri care iti sunt oricum necesare: pijama, papuci, tacamuri, prosoape (moi, din bumbac), o lama de ras noua (pentru toaleta zonei genitale inainte de nastere) si sa nu uiti de chilotii pentru gravide, care acopera abdomenul si spatele, previn aparitia durerilor de spate dupa nastere si te ajuta sa-ti refaci “silueta”. Poti sa adaugi, fie inainte, fie dupa nastere, hainutele cu care il vei aduce acasa pe bebelus, adecvate sezonului. Nastere usoara.

Dr. Nakisa Serafinceanu
Medic specialist pediatru
Tel. 0788. 380.259; 021.326.31.85