Bebeluși „programați” să se uite la TV

bebelusi

Unii copii ar putea fi născuți cu o predispoziție mai accentuată decât alții pentru a viziona imagini la TV, a arătat studiul unei echipe de cercetători de la Universitatea din Anglia de Est și Birkbeck.

Conform studiului lor, temperamentul unui copil ar putea determina volumul de TV pe care își va dori să îl urmărească încă din primele luni de viață. Răspunsurile cerebrale la bebeluși în vârstă de 10 luni ar putea prezice dacă și cât de repede le-ar plăcea să se uite la emisiuni TV cu imagini foarte dinamice șase luni mai târziu. Echipa de cercetare spune că rezultatele sunt importante pentru dezbaterea continuă în jurul expunerii timpurii la TV a copiilor mici și foarte mici și, de asemenea, pentru găsirea unor modalități de a stimula procesul de învățare.



Sensibilitate și stimulare

Studiul a vrut să afle de ce unii bebeluși par a fi atât de diferiți în modul în care caută noi stimulări senzoriale, vizuale. S-a demonstrat deja că ei sunt atrași de obiecte strălucitoare, de culori strălucitoare sau imagini în mișcare la televizor. Dar fiecare într-un mod diferit. Și au existat diverse teorii care să explice aceste diferențe. S-a sugerat că sugarii care sunt mai puțin sensibili vor căuta mai puțină stimulare. Alți experți comportamentali au susținut că unii sugari sunt pur și simplu mai rapizi în procesarea informațiilor – o abilitate care i-ar putea determina să caute mai frecvent noi stimulări.

Vrei sa stii cum sa ai grija de tine si de copilul tau in fiecare etapa a vietii lui? Te asteptam in farmaciile Catena cu o surpriza speciala

EEG și Disney

Noul studiu a utilizat o metodă de imagistică a creierului, cunoscută sub denumirea de electroencefalografie (EEG). Echipa de cercetare de la Universitatea din Anglia de Est și Birkbeck și de la Universitatea din Londra, Marea Britanie a studiat activitatea creierului la 48 de copii în vârstă de 10 luni. Aceștia au fost monitorizați în timp ce urmăreau un clip de 40 de secunde din filmul Disney Fantasia “pus pe repeat”. Echipa a studiat modul în care undele creierului copiilor au răspuns la întreruperi aleatorii ale filmului – prin suprapunerea bruscă  pe ecran a unui ecran de tablă alb-negru, aplicat și ridicat apoi la fel de rapid, de câteva ori.

Citești AICI și de ce plâng bebelușii

Text Cristina Dudău

Foto Hepta