Bijuteriile favorizeaza aparitia alergiilor de piele

inelInca din copilarie am fost educati ca rolul bijuteriilor este acela de a infrumuseta si decora corpul si de a simboliza personalitatea purtatoarei. Pe langa trasaturile distinctive, aceste accesorii definitorii pot fi de asemenea o sursa majora de disconfort, fiind cauzatoare de alergii.

Majoritatea persoanelor, in special femeile sunt expuse la acest tip de afectiune. Prezenta iritatiilor cutanate, roseata, mancarimile sau arsurile in urma purtarii unor bijuterii, indica in mod cert cauza unei alergii la nichel, care este de altfel cea mai frecventa cauza a dermatitei de contact.

Aproximativ 10% din populatia lumii este afectata de acest tip de alergie, nichelul fiind un metal foarte des regasit la fabricarea bijuteriilor, obiectelor metalice si accesoriilor ( catarame, nasturi, ramele ochelarilor, suprafetele telefoanelor). Alergia la nichel este intalnita cu preponderenta in randul persoanelor de sex feminin si poate aparea la orice varsta. Aceasta afectiune se manifesta diferit de la o persoana la alta si poate persista intreaga viata. De obicei, reactia alergica se declanseaza dupa cateva ore de la contactul metalului cu pielea si se calmeaza treptat dupa inlaturarea lui. Daca zona ajunge sa fie afectata, este necesar sa va adresati medicului specialist pentru a putea identifica la ce metal sunteti alergica. Nichelul, cobaltul si cromul sunt principalii “inamici” in ceea ce priveste dermatita de contact.

  • Simptomele si cauzele dermatitei de contact alergice

Dermatita de contact alergica este o afectiune a epidermei aparuta in urma contactului acesteia cu o substanta iritanta. Se manifesta prin eruptia petelor rosii pe piele, insotita de mancarimi puternice si persistente. Aceasta leziune duce in timp la deshidratarea si descuamarea pielii. Parfumurile, sapunurile, vopselurile de par, suprafatele telefoanelor mobile, monedele, fermoarele, capsele, ustensilele de bucatarie, pixurile si stilourile metalice, detergentii, accesoriile si in special, bijuteriile conduc la aparitia unei reactii alergice. De asemenea, transpiratia este un factor care declanseaza instalarea acestei alergii, permitand nichelului sa intre in contact cu pielea. Printre semnele cele mai intalnite in cazul dermatitei de contact provocata de nichel observam crapaturi si fisuri ale pielii sau prurit. Foarte important de retinut este ca dermatita alergica are potential genetic si nu este contagioasa.

  • Cum tratam alergia la nichel?

Diagnosticul acestei afectiuni se stabileste pe baza identificarii simptomelor si efectuarea testelor alergologice. In functie de severitatea alergiei se pot aplica creme sau pastile antihistaminice, iar daca simptomele persista si chiar se agraveaza trebuie sa va prezentati de urgenta la un specialist dermatolog. Astfel ca cea mai importanta metoda de tratare este preventia si renuntarea la factorii alergeni. Faptul ca esti predispus la alergii nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la purtarea bijuteriilor si accesoriilor, le poti inlocui cu usurinta pe cele care contin nichel, cu cele din plastic, otel, titan, platina, argint veritabil sau aur.

 

Text: Alexandra Lupu