Bitterul suedez intareste memoria

Bitterul suedez intareste memoriaDe foarte multi ani oamenii au cautat un remediu ideal, elixirul vietii, promisiunea unei tinereti vesnice. Cu cat leacurile sunt preparate dupa retete mai vechi, cu cat provenienta lor este mai exotica, cu atat suscita mai mult interesul.

Tot asa cu Bitterul suedez, care a fost conceput pe principiul ca Dumnezeu nu a lasat sa apara nici o boala pe pamant fara ca in natura sa nu existe mijloacele de combatere a ei.

Formula licorii, transmisa din generatie in generatie
Bitterul a fost elaborat de un celebru medic suedez, care a reusit cu ajutorul lui sa traiasca 104 ani (a trait in secolul XIX).  Se pare ca formula bauturii a fost folosita si mai inainte de oameni care au reusit o longevitate crescuta, iar formula licorii a fost transmisa din generatie in generatie. Formula veche a bitterului suedez contine 26 g de aloe, 18 g de theriak venetian, 13 g rezina mirhe, 8 g de ziiwerwurzel, 7 g diötom, 5 g terra sigulata, 7 g enzian, 7 g angelikwurzel, 4 g ebrewurz, 2 g camfer, 2 g tormentil, 2 gr bibergail, 5 g larchenscwamm, 5 g safran, 2 g muscatblute, 2 g sennesblätern, 18 g malmuswürzel, 18 g kalamuswürzel, 35 g muskatbohnen si 54 g kandischzucker. Plantele se macereaza intr-o sticla de 2 litri cu 1,5 g alcool de cereale timp de zece zile; se agita zilnic; macerarea se face la cald sau la soare. Apoi se strecoara si se pune in flacoane mici, bine astupate care se folosesc la nevoie. Se administreaza de doua ori pe zi, dimineata si seara; in prealabil, in flaconul cu alcool se dizolva toate ingredientele.
 
Ce boli trateaza bitterul?
Dintre bolile care au fost tratate cu bitter suedez, mentionez: slabiciunea memoriei, ametelile, tulburarile de circulatie a sangelui, tulburarile de digestie si colicii digestivi, migrenele, durerile de stomac, diskinezia biliara si diverse suferinte ale ficatului si rinichiului; de asemenea tranzitul intestinal lenes, tulburarile de mers, epilepsia si diferite forme de cancer. In cazurile de dureri se ia o lingura de bitter in putina apa sau ceai de plante, de 3 ori pe zi in cazurile acute. Din analiza formulei rezulta ca in compunerea ei intra plante si rasini exotice, precum si preparate farmaceutice care nu se mai folosesc, fiind depasite terapeutic. In Romania s-a fabricat un bitter cu o formula mai restransa, in compozitia caruia intra aloe, iris, calapar, troscot, tataneasa, maghiran, galbenele, angelica si rasina de brad. Produsul este mult mai ieftin si este ambalat si etichetat ca cel de import. Unele plafaruri au la dispozitie setul de ingrediente si instructiunile de preparare, pentru cazul in care dorim noi sa-l producem.

Retineti!
Ca un fapt inedit mentionez ca Pintea Viteazul, vestitul haiduc, avea totdeauna la piept o sticluta in care era un remediu obtinut din macerarea in palinca a radacinii de angelica si o planta numita tintaura, cu care se vindeca de boli, sau se apara de ele, si la nevoie capata puteri sporite.

Text: Farm. primar Mircea Teodosiu
august 26th, 2005 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate