Caderea parului dupa nastere. Ce putem face?

resized_Caderea parului dupa nastere-poza principalaDupa nastere majoritatea femeilor se confrunta cu aceasi problema si anume caderea parului. Acest fapt apare la aproximativ 3 luni dupa nastere si nu are legatura cu faptul ca proaspata mamica alapteaza sau nu, ci este un simptom declansat de schimbarile hormonale petrecute in corp.



Caderea parului dupa nastere este absolut normala

In timpul sarcinii, tot datorita schimbarilor hormonale, parul este mai stralucitor si mai sanatos si poate creste mult mai repede ca inainte, motiv pentru care, imediat dupa nastere multe femei se sperie atunci cand pierd multe fire de par, unele intrand intr-o adevarata depresie din acest motiv. Acest fapt poate deveni ingrijorator doar daca, la mai mult de 6-8 luni de la nastere, procesul nu-si reintra in ritmul normal. Nu uitati ca este normal sa pierdem aproximativ 80 – 100 de fire de par pe zi. Pe de alta parte, parul trece constant printr-o perioada de crestere, numita anagen, si printr-o perioada de stagnare, numita telogen. Dupa terminarea perioadei de stagnare firele de par incep sa cada, fiind impinse de alte fire de par aflate in perioada de anagen. Studiile arata ca intre 85 – 95% din parul nostru este in continua crestere, iar schimbarile hormonale din perioada sarcinii pot declansa o crestere brusca a parului, astfel incat, postpartum veti pierde involuntar mult mai multe fire de par. Altfel spus, aceasta este modalitatea de a se reechilibra podoaba capilara.

Trucuri pentru a stopa caderea parului dupa nastere

Alimentatia joaca un rol esential in caderea parului, astfel ca sunt recomandate alimente bogate in zinc, aminoacizi, fier si vitamina E. De asemenea, consuma fructe si legume deoarece acestea sunt bogate in flavonoide si antioxidanti care protejeaza foliculii pilosi si stimuleaza cresterea parului. Daca aveti parul lung, acum este momentul prielnic sa va tundeti, radacinile nu vor mai fi fortate si, in plus, va fi mult mai usor de intretinut. Folositi sampon si balsam care sa contina biotina, aceasta este esentiala in regenerarea foliculilor de par. De asemenea, sampoanele cu petrol pot fi o alegere potrivita. Un alt remediu pentru a stopa caderea parului dupa nastere, si nu numai, sunt mastile facute din ingrediente naturale. Alimentele recomandate sunt: galbenusul de ou, bananele, boabele de mustar, uleiul de ricin, de masline, de cocos, de argan sau de seminte de in, toate acestea combinate cu vitamina A. O masca foarte eficienta contra caderii parului se poate prepara din usturoi pisat amestecat cu oricare din uleiurile de mai sus. Solutia se aplica, prin masaj, la radacina parului si se lasa sa actioneze intre 30 de minute si o ora, timp in care va tineti capul acoperit cu un prosop sau cu o folie de aluminiu. Ulterior se spala parul cu samponul obisnuit. Aceasta masca se poate aplica saptamanal.

Text: Madalina Manole