Caderea parului la femei si barbati

alopecia-2-shutterstockCresterea parului este determinata de factorul rasial, genetic si hormonal. Caderea lui (alopecia sau chelia) poate fi congenitala sau dobandita.

Alopecia congenitala de tip masculin afecteaza in special barbatii incepand cu varsta adolescentei, mai rar femeile (doar in cazuri de tulburari functionale sau organice ovariene, uneori dupa menopauza). Caderea parului este continua, cu regenerare limitata in timp, dupa care nu mai apar decat peri imaturi.  Ca tratament, la femei se pot obtine rezultate favorabile prin cure de estrogeni asociati cu antiandrogeni sau cu doze mici de progestativi. La barbati, din cauza restrictiilor impuse de posibilele efecte nedorite, tratamentul estrogenic este mai putin eficace. Singura posibilitate de corectare a alopeciei severe este transplantul de par.

In cazul alopeciei difuze idiopatice a femeilor, de obicei parul este uscat, fara a fi insotit de seboree, iar alopecia este atribuita unei cauze hormonale. Tratamentul impune corectarea acesteia si utilizarea lotiunilor revulsive si stimulante. Alopecia in plagi se intalneste mai ales la copii de varsta scolara si adulti tineri, mai rar la adultul de varsta medie la care se localizeaza la nivelul barbii. Clinic, se caracterizeaza prin plagi cu alopecie totala sau prezentand peri scurti si rupti. Pe langa caderea completa a parului pot fi afectate si unghiile. Ele prezinta striatii fine longitudinale, care reduc luciul normal al acestora. In cadrul acestei afectiuni, sistemul nervos joaca un rol foarte important, cunoscandu-se ca alopecia survine frecvent la copiii hiperactivi, iar la adulti, apare dupa stres emotional puternic, uneori la hipertiroidieni.

Alte forme de alopecie

Pseudopllada Brocq este o forma particulara de alopecie cu plagi alopecice cicatriciale, cu contururi neregulate, confluente in partea centrala a pielii paroase a capului, evoluand lent catre periferia acesteia, pe care insa o menajeaza. Are o evolutie cronica, dar se poate opri spontan. Alopecia ramane definitiva si nu are tratament. Alopecia simptomatica are un debut brusc, este difuza si masiva, survenind la 6-12 saptamani dupa un soc traumatic fizic sau psiho-emotional: sarcini dificile, reactii adverse medicamentoase severe, interventii chirurgicale majore, afectiuni toxi-infectioase. Caderea parului dureaza aproximativ 1-2 luni, dupa care parul incepe sa creasca din nou. Tratamentul nu este strict necesar, dar se pot administra cortizoni si vitamina A pentru a diminua ritmul caderii si a grabi refacerea parului.

Text: Ana Macovei