Cartofi prajiti, paste, pizza… Cum servim cu stil diferite tipuri de mancare?

Cartofi prajiti, paste, pizza… Cum servim cu stil diferite tipuri de mancare?Exista mai multe feluri de mancare care ne pot pune in dificultate atunci cand trebuie sa le servim, mai ales intr-un cadru formal. Ne este mai usor sa mancam unele alimente direct cu mana, insa de multe ori acest lucru contravine bunelor maniere.  Afla in continuare cum este cel mai indicat sa mancam diverse tipuri de carne, fructe, garnituri sau legume.

Painea se mananca dupa ce rupem cate o bucatica mica cu mana, nu muscand direct din ea. Painea se rupe pe masura ce o consumam, nu inainte.

Cartofii prajiti se pot manca cu mana intr-un cadru informal, insa in rest este mai bine sa-i mancam cu furculita. Este preferabil sa nu-i inmuiem in sosuri pentru ca riscam sa ne patam. Daca totusi vrem sa-i servim cu ketchup, ne punem in farfurie putin sos si-i inmuiem acolo, nu in bolul de pe masa. Daca un cartof este prea mare ca sa-l bagam pe tot in gura, muscam din el si il tinem in furculita, nu-l punem inapoi pe farfurie.

Pastele nu se taie cu furculita ci se rasucesc pe ea, ajutandu-ne de lingura.

Pizza poate fi mancata atat cu mana cat si cu furculita. Este doar alegerea noastra. Daca insa este fierbinte sau cu sos, ne este mai usor sa o mancam cu furculita.

La fel se intampla si cu sendvisurile, care se mananca cu furculita doar daca sunt foarte mari sau cu ingrediente care curg.

Sushi se poate manca atat cu betisoarele, cat si cu degetele. Pentru a invata cum sa utilizati betisoarele, cititi articolul precedent.

 

Cum servim diferite tipuri de carne?

Puiul prajit sau la gratar cu os, mai ales daca suntem intr-un cadru informal, se manca cu mana, ajutandu-ne de multe servetele. Daca avem piept de pui insa, il mancam cu furculita.

Baconul se manca cu mana doar daca este crocant. In cazul in care este unsuros insa, trebuie sa-l servim cu tacamurile.

Pentru frigaruie, desi pare la indemana sa o mancam direct, trebuie sa ne folosim totusi de furculita si cutit. Mai intai impinge toate cubuletele de carne si legumele cu furculita pe farfurie, iar apoi le mancam servindu-ne de tacamuri.

Friptura se taie in bucati mici, pe masura ce o mancam, nu toata odata.

 

Cum “invingem” fructele si legumele problematice

Strugurii se mananca cu mana, cu exceptia cazului in care sunt in salata de fructe, cand se vor servi cu furculita.

Daca primim o jumatate de lamaie si vrem sa o storcem pe salata, peste sau in ceai, ne folosim de o singura mana pentru aceasta operatiune, iar cu cealalta ne protejam de stropi.

Pepenele servit in coaja se mananca cu furculita si cutitul indifferent daca este galben sau rosu. Se fac taieturi verticale in pulpa pepenelui, iar apoi se taie partea de deasupra, formand cubulete care se mananca cu furculita. La fel se va intampla si cu ananasul servit in coaja.

Rosiile cherry se mananca intregi daca sunt suficient de mici cat sa le putem baga in gura. Daca nu, le taiem cu cutitul in jumate, insa niciodata nu muscam din ele, pentru ca riscam sa ne stropim nu numai pe noi, dar si pe ceilalti meseni.

Capsunele se manaca cu furculita daca sunt taiate felii. Daca sunt servite intregi insa, le putem manca direct folosindu-ne de degete.

Avocado, cand ne este servit cu coaja, il putem manca mai usor daca ii scoatem pulpa verde cu lingura. Aceasta operatiune va fi mai grea daca nu este bine copt, caz in care mai bine renuntam. Daca este cubulete insa, se serveste simplu, cu furculita.

Text: Bianca Badescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *