Cauzele menoragiei

menoragia-shutterIn timpul unei menstruatii normale cele mai multe femei pierd de la 30 ml pana la 75 ml de sange. Cand menstruatia dureaza mai mult si se pierde o cantitate mai mare de sange inseamna ca treceti printr-o perioada numita din punct de vedere medical menoragie. Aceasta afecteaza aproximativ una din zece femei.



Factorii care determina menoragia?

Sangerarea uterina disfunctionala apare cand secretia de hormoni este dezechilibrata si determina ingrosarea mucoasei uterului mai mult decat de obicei, ducand la o sangerare mai puternica. Este un motiv intalnit des in perioada pubertatii si a trecerii la menopauza.

Coagularea slaba a sangelui care de obicei este cauzata de diminuarea sau de lipsa factorilor de coagulare.
Fibromul (tumori necancerose in peretele uterului).
Endometrioza, o stare in care celulele din mucoasa uterului ajung in cavitatea pelvica si se lipesc de organe ca ovarele, intestinul sau rectul. Acolo ele continua sa se umfle si sa sangereze in timpul menstruatiei, ducand la inflamatii si chisturi dureroase.
Infectia organelor reproductive, mai des intalnita la femeile care au avut Chlamydia, este un alt motiv, la fel si bolile cu transmitere sexuala.

Consultati medicul daca va confruntati cu menoragia

Mergeti la un consult medical pentru a vi se testa sangele (se pot depista eventuale nereguli ale coagularii, lipsa fierului, anemie); sunt simptome des intalnite la femeile care trec prin aceasta perioada dificila. Medicul de familie poate sa va trimita sa faceti un examen ginecologic.

Adriana Iordan