Cercanele la orice varsta

Cercanele la orice varstaExista o legatura directa intre varsta si cearcane? Nu. Nu totdeauna aparitia lor este determinata de varsta, existand o multime de factori favorizanti. Ne ajuta machiajul in aceasta situatie? Se spune ca ochii sunt oglinda sanatatii. Ei au rol foarte important pentru ca dau expresie figurii. In zadar recurgem la machiaj, cu toate artificiile lui, daca ochii sunt obositi, iritati, incercanati, umflati etc. Jocurile de umbre si culori obtinute artificial nu reusesc sa dea luminozitate privirii.

 
Ce putem face pentru a inlatura cearcanele?
In primul rand trebuie sa avem in vedere inlaturarea factorilor nocivi ochiului si anume:


1)    Cititul in conditii neadecvate oboseste ochiul. Exemple: cititul in mijloace de transport, cititul in lumina slaba care determina totodata si formarea ridurilor, cititul in lumina puternica, fie ea artificiala sau naturala, de exemplu, pe plaja, in plin soare. Aici ar fi utile cateva precizari. Este necesar sa purtam ochelari de soare de calitate, cu lentile de sticla, care confera o protectie adevarata in fata radiatiilor ultraviolete nocive. In ceea ce priveste culoarea lentilelor, verdele este cel mai protector. Din punct de vedere estetic este preferabil ca rama sa concorde cu forma obrazului pentru a accentua calitatile si a estompa defectele fetei. Exceptie face obrazul oval care permite orice forma de rama. Atentie: la plaja ochii nu trebuie sa fie machiati; cosmeticele, indiferent de rezistenta lor, sub actiunea soarelui, se degradeaza si nu fac decat sa irite ochiul.
2)    Amanarea sau evitarea purtarii de ochelari de vedere determina oboseala ochilor sau implicit aparitia cearcanelor si a ridurilor. In cazul in care nu agreem ochelarii de vedere putem recurge la purtarea lentilelor de contact, dar aceasta doar cu avizul medicului oftalmolog, care ne informeaza daca starea ochiului permite sau nu purtarea lor. Doar un ochi sanatos (fara conjunctivite cronice sau alte afectiuni) poate beneficia de lentile de contact.
3)    La unele femei, cearcanele apar in perioada ciclului lunar sau in perioade de stres.
4)    Cauzele organice care sunt foarte importante si deloc de neglijat (tulburari digestive, tulburari hormonale, tulburari renale sau hepatice) trebuie suspicionate atunci cand cearcanele sunt persistente, indiferent de tratamentele locale aplicate. In aceasta situatie se impune prezentarea la medic in vederea stabilirii diagnosticului si a tratamentului.
5)    O alta cauza a cearcanelor o reprezinta numeroasele ore petrecute in fata televizorului ori a calculatorului, la o distanta neadecvata.
6)    Odihna insuficienta cauzata de nerespectarea orelor de somn reprezinta un alt factor favorizant.
7)    Cauzele constitutionale (predispozitiile ereditare)

Ce putem face cand preventia este depasita? Cum ne tratam?
In primul rand incercam eliminarea cauzelor si apoi, sau concomitent, facem tratament. Enumeram aici cateva retete naturale utile pentru tratarea cearcanelor, a ochilor cu pungi sau a ochilor obositi. Plantele medicinale folosite sub forma de infuzie au actiune emolienta, antiinflamatorie si antiseptica. Aplicarea infuziilor se face sub forma de comprese (utilizate dupa demachiere).
–    infuzii din petale de trandafiri de dulceata (doua lingurite de petale uscate la 100 ml de apa clocotita); aplicate sub forma de comprese caldute 15 minute sunt utile pentru ochii obositi;
–    infuzie de tei, utila pentru diminuarea cearcanelor si pentru ochii umflati (4 lingurite de flori la o cana de apa); comprese aplicate 15 minute. Permanentizarea ochilor umflati denota o afectiune care impune consultarea unui specialist.
–    infuzie de albastrele;
–    infuzie de rozmarin;
–    infuzie de flori de salvie (doua lingurite la o cana cu apa clocotita); se aplica alternativ comprese calde si reci.
Aplicarea compreselor se face de preferinta seara la culcare, dupa care se aplica o crema hidratanta si nutritiva pentru ochi.    Impotriva pungilor de sub ochi aplicam cartofi cruzi rasi sau comprese cu apa sarata (25 de grame la 500 ml. apa). Prezenta pungilor sub ochi la persoanele tinere indica, de asemenea, o afectiune pentru care acestea se vor adresa medicului oftalmolog. In incheiere, dorim cititoarelor noastre rabdare si perseverenta atat de necesare in lupta cu ochii obositi.

 

Text: Dr. Aura Vladut,
Medic specialist dermato-venerolog
august 27th, 2004 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate