Cistita care se incapataneaza sa reapara

cistita care se incapataneaza sa reaparaDe multe ori, in ciuda faptului ca o tratam, cistita reapare. Femeile care s-au confruntat cu aceasta problema stiu cat de greu se scapa de ea si cat de mult iti afecteaza activitatea de zi cu zi, dar si starea de spirit. Cistitele recurente au atat cauze fizice, cat si psihice, pe care trebuie sa le luam in considerare impreuna. Care sunt aceste cauze, de ce se ajunge aici si cum putem lupta cu cistitele recurente vom dezbate in continuare.



Ce favorizeaza reaparitia cistitelor?

  • Problema cu cistitele recurente este ca desi urmezi un tratament cu antibiotice si simptomele dispar in cateva zile, dupa putin timp constati ca reapar. Si nu poti face acest tip de tratament la infinit, pentru ca antibioticele in exces au efecte negative asupra organismului.
  • Recidivele cistitelor nu tin nici macar de un tratament ineficient, ci de factorii care favorizeaza reinfectia. Constipatia, diareea, igiena deficitara a zonei intime, schimbarile bruste de temperatura sau afectiunile inflamatorii genitale cum ar fi vaginitele sau anexitele,  favorizeaza reaparitia cistitelor. Principala sursa de germeni care provoaca infectii urinare este intestinul.
  • Dar, de multe ori, cistita poate reaparea si ca urmare a unei imunitati scazute, cand apararea antiinfectioasa a intregului organism este deficitara. Principalul scop al tratamentului cu antibiotic este prevenirea unei infectii urinare inalte, adica ascensiunea germenilor din vezica urinara catre rinichi, insa acesta trebuie completat cu tratamente de intarire a imunitatii si de intretinere a sanatatii vezicii urinare, care pentru a da rezultate se fac pe perioade mai lungi de timp (3-6 luni). Exista nenumarate tratamente pe piata care stimuleaza mecanismele de aparare naturala ale organismului: Uro-Vaxom, Urinal, Cystone, Renostim, Cystenal, Uractiv, etc.

Cistita recurenta – posibile cauze psihologice?

In afara cauzelor organice, contextuale sau de igiena, la baza dezvoltarii cistitei recurente pot sta si cauze psihologice. Cistita poate sa apara prin urmare ca somatizare a unor suferinte psihice, fie ca vorbim de o nemultumire la nivel de cuplu sau de o nemultumire in ceea ce priveste propria sexualitate. Cistita se manifesta prin inflamarea tesuturilor, inflamare ce se poate traduce in termeni psihologici ca reactie de respingere. Intrebarea este: Ce respingem de fapt?

Actul sexual doar de dragul celuilalt – o posibila cauza a cistitei

Existenta in cadrul unui cuplu cere de multe ori o serie de renuntari pentru a ajunge la un numitor comun si pentru a face posibila pastrarea relatiei. Tocmai de aceea nu de putine ori facem lucruri in doi, pentru a nu crea conflicte sau pentru a nu rupe legatura, pe care la un nivel mai subtil, mai putin constient, le respingem. Astfel, un act sexual pe care il avem in lipsa unei dorinte reale, doar de dragul partenerului, poate genera o reactie de respingere atat a partenerului, cat si a actului in sine. Acesta respingere isi gaseste exprimare si se face auzita prin somatizare, adica prin aparitia inflamatiei si ulterior a cistitei sau a altor tipuri de probleme in zona genitala: vaginite, anexite etc. Este ca si cum organismul te forteaza sa iei in calcul o realitate a ta interioara pe care la nivel rational o respingi.

Cistita – cauza sau efect al problemelor in cuplu

Uneori respingerea il vizeaza chiar pe partener sau natura relatiei dintre voi. Poti respinge modul in care se comporta cu tine, modul de a gandi in legatura cu aspecte esentiale pentru tine sau modul in care functionati ca si cuplu. Acceptarea rationala, constienta a unor astfel de probleme si diferente este de multe ori dificila sau chiar imposibila pentru ca ar presupune sa accepti ca solutia pentru voi este separarea, iar acesta nu este un lucru usor. Respingand aceste realitati interioare daunatoare, psihicul simte nevoia sa traga din nou un semnal de alarma. Cu alte cuvinte aparitia cistitei face de multe ori imposibil contactul sexual si astfel se pune in scena fortat ruptura in cuplu pe care tu nu o poti accepta.

”Raceala la vezica urinara” – corespondentul fizic al racelii din cuplu

In alte cazuri motivul care sta la baza actului sexual este problema care genereaza reactii de respingere. Sexul poate sa se nasca din iubire si atractie dar poate fi secondat la randul lui de alte sentimente pe care de fapt persoana care le simte le respinge: agresivitate, furie, invidie, gelozie etc.. O femeie poate sa creada ca sexul este singura cale prin care poate pastra relatia si desi ceea ce isi doreste este afectiune, se vede in postura de a face ceva impotriva vointei sale reale. La fel de posibile sunt cazurile in care gelozia si iminenta pierderii unei relatii o poate determina pe femeie sa incerce sa foloseasca sexul ca forma de refacere a unei legaturi. Un act sexual in aceste conditii poate fi resimtit ca un abuz, ca o fortare a propriei persoane.

Dincolo de discutia in jurul reactiei de respingere o alta explicatie psihologica pentru cistita recurenta vine din interpretarea populara a cistitei:”o raceala la vezica urinara”. Prin urmare ceea ce se somatizeaza poate fi chiar raceala aparuta in cuplu, raceala pe care o femeie o poate simti ca venind din partea partenerului.

Cistita – efect al unei sexualitati neintelese sau neacceptate

Cistita poate sa apara si ca simptom fizic al neacceptarii sexualitatii proprii sau a neacceptarii maturitatii sexuale.  O persoana nepregatita interior sa-si inceapa de exemplu viata sexuala poate avea o astfel de reactie de respingere. Astfel penisul si actul sexual in sine este perceput ca o agresiune, iar inflamarea vine ca o reactie de aparare. De aceea de multe ori debutul cistitelor corespunde cu inceperea vietii sexuale. Neasumarea sexualitatii se poate manifesta puternic si la persoanele foarte religioase sau care au primit o educatie conservatoare.

Cauzele cistitelor recurente sunt complexe, de aceea este nevoie sa analizezi bine contextul in care apar. Descoperind adevaratele cauze, vei reusi sa rezolvi mai usor aceasta problema.

Text: Bianca Badescu

Consultant: Irina Chelarescu, psihoterapeut terapie de cuplu

Tel: 0745.069.769