Cistita, o boala chinuitoare

femeie cu cistitaCistita este o inflamatie a vezicii urinare. O tulburare care este in prezent a doua boala infectioasa ca raspandire. Din anumite date reiese ca 25% dintre femeile intre 20 si 40 de ani au suferit cel putin o data de aceasta boala.

Cauzele acesteia sunt de obicei bacteriile, ciupercile, virusurile, constipatia, de asemenea unele metode contraceptive sau de igiena necorespunzatoare si chiar conditiile particulare ale organismului, cum ar fi sarcina si menopauza.



Simptomele cistitei

Greutate in partea inferioara a abdomenului si durere in pubis, necesitatea de a urina in permanenta si chiar pe timp de noapte, de ardere intensa. Se poate intampla, de asemenea, sa se detecteze prezenta de sange in urina, care poate fi urat mirositoare. Si, in formele de cistita acuta, apare febra.

Cum sa luptam? Cum vindecam cistita?  Iata cateva sfaturi care ar putea fi utile:

  • Primul lucru de facut, chiar si atunci cand vine vorba de cistita, este sa fim atente la ceea ce mancam si, in acest caz, la ceea ce bem.
  • Cheia este de a bea foarte mult, mai ales de apa, daca este posibil ajungand cel putin la un litru pe zi. Alte bauturi recomandate in caz de cistita: suc de afine sau fabricate din strugurii ursului. Apoi, atunci cand se poate, ar fi recomandabil sa se adauge ceapa in retetele noastre, pentru efectul diuretic si antiinflamator, de asemenea, semintele de fenicul, de chimen si coriandru.
  • Pentru tratamentul cistitei este util a se consuma alimente anticonstipatie, cum ar fi telina, morcovi si prune. Motivul? Intestinul, care este un rezervor potential de bacterii patogene la nivelul tractului urinar, trebuie sa fie neted si liber.

Remedii naturale pentru cistita

Un ajutor valoros, de asemenea, vine de la natura. Bunicile noastre ne-ar recomanda, de exemplu, sa facem un bun decoct de nalba, care nu numai ca promoveaza diureza, dar are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. Coada-calului este o planta foarte eficienta in tratamentul cistitei, mai cunoscuta sub numele de iarba cailor, care, absorbind cantitati mari de minerale din pamant, devine un foarte bun diuretic. Si nu uitati extractul de afine, care reduce aderenta bacteriilor la nivelul tractului urinar.

Chiar si uleiurile esentiale pot fi de ajutor in tratamentul cistitei. In special, va recomandam folosirea celor de eucalipt si de fenicul dulce, care urmeaza sa fie masate pe zona pelvica. Alt masaj pretios ar putea fi realizat prin amestecarea a 5 picaturi de ulei esential de mirt si o lingura de ulei de migdale dulci: treceti cel putin o data pe zi, cu miscari circulare, in zona colului uterin si  rinichilor. Pare a fi de un real ajutor.

Sportul, un aliat valoros in tratamentul si preventia cistitei

Ar putea fi un element neglijabil, dar nu este. Esential pentru cei care doresc sa previna cistita sau se lupta sa o combata este sa aiba o activitate fizica, deoarece astfel organismul isi construieste apararea. Cel mai important lucru este sa nu exagerati, cu toate acestea. Acesta este motivul pentru care se recomanda, de exemplu, sa se faca plimbari lungi si exercitii benefice circulatiei.

Dar chiar si la domiciliu puteti face cateva exercitii usoare. Un exemplu? Sprijiniti-va de  un scaun cu cate un picior si indoiti genunchii pana cand pelvisul este aproape de calcai fara a indoi spatele. Acest lucru serveste la imbunatatirea miscarilor intestinului si la apararea de atacul bacteriilor.

Text: Alexandra Lupu