Cistita si anexita agravate toamna

boli ginecologice femei Perioada rece a anului necesita o atentie suplimentara in pastrarea starii de sanatate. Femeile sunt in special predispuse in aceste conditii la dezvoltarea cistitelor si anexitelor.

Cistita este o inflamatie acuta sau cronica a vezicii urinare si se manifesta in general prin urinari frecvente, usturimi in timpul urinarii si chiar dureri abdominale. Netratata, ea poate determina insuficienta renala.

Anexita este tot o inflamatie care afecteaza trompele uterine si ovarele. Acesta boala provoaca dureri in zona pelvina si a abdomenului inferior, migrand uneori catre coapse. Anexita poate genera si tulburari urinare sau digestive (balonare). Netratarea ei poate duce la dereglari hormonale.Preventia cistitei si anexitei

• Renunta la vestimentatia cu talie joasa care faciliteaza dezgolirea mijlocului. Uneori, chiar daca nu simtim ca ne este frig, organismul nostru are de suferit.
• Pentru a preveni aparitia cistitei si a anexitei evita frigul in zona talpilor. Nu merge desculta pe gresie si nu sta cu picioarele in apa rece.
• Ai grija la igiena intima. Evita lenjeria stramta din materiale sintetice ce faciliteaza infectiile urinare si instalarea micozelor.
• Dupa actul sexual urinarea este necesara, la fel ca si baia locala.
• Nu te aseza pe suprafete reci, daca vrei sa te feresti de cistita si anexita.
• Consuma cel putin 2 l de apa pe zi. Un ceai de galbenele cu efect antiinflamator este indicat o data pe zi.

 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Liviana Popa,
Medic specialist obstetrica-ginecologie