Colagen pentru frumusetea ta

Colagen pentru frumusetea taColagenul este o substanta naturala produsa de corpul nostru pentru a se pastra sanatos, puternic si tanar. Asigurati-va un supliment adecvat pentru a avea unghii sanatoase si un par stralucitor.

Colagenul este proteina de baza pentru piele, dinti, par, muschi, tendoane, ligamente, cartilaje si oase. El asigura structura, protectia si reparatia corpului prin formarea unei retele de lanturi moleculare pe care noile celule pot sa creasca. Colagenul ne uneste trupul. Cuvantul colagen provine din greaca si literal inseamna „lipiciul producator”. Un supliment constant de colagen este necesar pentru ca trupul sa fie frumos si sa functioneze bine. Colagenul este remarcabil pentru rolul sau in mentinerea elasticitatii si deci a tineretii pielii. Ca urmare industria cosmetica il foloseste deseori in produsele cometice si in procedurile de chirurgie estetica. Stiati ca aceasta proteina are un rol esential in repararea oaselor rupte, tendoanelor, a ligamentelor lezate sau a vaselor de sange sparte? Iata cum.
 
Cum ne ajuta colagenul?
Piele. Colagenul „construieste” pana la 75 % din piele si o pastreaza supla si stralucitoare. Deficienta de colagen duce la aparitia ridurilor si la un aspect neplacut al pielii.
Unghii par si dinti. Flexibilitatea si puterea este bazata pe colagen asa ca deficienta va cauza lipsa de stralucire, exfolierea si ruperea unghiilor.
Incheieturi si cartilaje. Colagenul reduce lezarea incheieturilor, a durerilor si inflamarii acestora – daca aveti deficienta veti fi mai expus la rupere si degenerare.
Ligamente si tendoane. Protejeaza ligamentele si tendoanele si sunteti mai putin predispusi la boli de genul artritei.
Peretii vaselor de sange. Intareste peretii vaselor de sange, ai intestinelor si ai uterului. Deficienta duce la probleme arteriale.
Scaderea in greutate. Deoarece colagenul ajuta la metabolizarea grasimilor corpului acesta joaca un rol important in scaderea in greutate si in dezvoltarea masei musculare a corpului.

Sa vorbim despre imbatranire
Pe masura ce corpul imbatraneste acesta devine mai putin eficient in absorbirea si utilizarea proteinelor. Nivelul de colagen se reduce cu aproximativ 1,5 % pe an de la varsta de 25 pana la 30 de ani. Pana la 45 de ani acesta scade pana la 30 %. Pierderea afecteaza tesuturile, starea pielii si a unghiilor etc. Toate aceste semne sunt specifice procesului de imbatranire. Este motivul pentru care a aparut interesul pentru suplimentul de colagen. Studiile au sugerat ca suplimentele de colagen orale ar putea ajuta inlocuirea colagenului lipsa si stimularea productiei de colagen nou. Un studiu german a aratat ca luarea de suplimente pe termen lung ne ajuta sa avem unghii mai sanatoase si par mai frumos iar un studiu american facut pe pacintii cu dureri la incheieturi a aratat ca 90 % dintre pacienti s-au simtit mai bine dupa medicatie. Pe langa acestea amintim si reducerea ridurilor, refacerea culorii parului, scaderea grasimilor corpului si cresterea masei musculare, imbunatatiri ale vederii, memoriei si somnului si o mai biuna eficienta sexuala.

De unde provine?
Corpul vostru produce colagen din proteinele pe care le mancati asa ca asigurativa ca aveti destule in dieta. Vitamina C este necesara pentru acest proces pentru ca ea se combina cu unul dintre aminoacizii care creeaza colagen.

Cum sa crestem nivelul colagenului?
O cantitate adecvata de colagen este dependenta de proteinele pe care le consumati asa ca asigurati-va ca mancati destule: carne slaba, peste, branzeturi, soia si legume. Apoi maximizati productia de colagen cu multa vitamina C din fructe: kiwi, portocale, lamai, legume verzi si cu frunze. Puteti sa consumati un supliment de vitamina C pana la 1000 de mg pe zi. Suplimentele de colagen din comert provin din bovine, porcine, pui sau animale marine. De obicei se extrage din pielea animalelor. Aceste suplimente sunt deci nepotrivite pentru vegetarieni. Suplimentele de colagen trebuie sa fie luate cu apa pe stomacul gol cu 20 de minute inainte de micul dejun sau inainte de culcare. Un dozaj optim este de 6.000 mg pe zi, jumatate dimineata si jumatate seara. Suplimentele de colagen nu sunt potrivite pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Text: Dr. Victor Filip