Evita paradontoza cu o igiena orala corecta!

Parodontoza este cea mai periculoasa si mai des intalnita afectiune a cavitatii bucale, in prezent. Spre deosebire de carii, care sunt mult mai usor de tratat, parodontoza este o afectiune dentara care poate duce la pierderea dintilor.

Medicul dentist Oana Florea, cu competenta in implantologie orala, atrage atentia ca pe langa factorul genetic, parodontoza este cauzata de igiena precara a dintilor si a gingiilor. Daca nu sunt curatati corect si frecvent, dintii se acopera de placa bacteriana, ce contine peste 300 de specii de bacterii, care duce la inflamarea gingiei si la posibilitatea de a pierde dintii, intrucat este afectat sistemul de sustinere al acestora.



Ritualul de igiena dentara prin care protejezi sanatatea gingiilor

Specialistul subliniaza ca este foarte importanta igiena zilnica efectuata corect si, mai ales, dupa ce a fost realizata o lucrare dentara. Asta deoarece resturile de mancare pot intra cu mai multa usurinta intre dinti ori sub gingie.

„Bacteriile din placa formata in spatiile interdentare cauzeaza aparitia cariilor si a inflamatiilor gingivale. Tocmai de aceea nu este suficient sa ne curatam dintii doar cu periuta dentara clasica. Oricat de mult am insista, perii nu curata 100% spatiul dintre dinti. Este indicat ca, dupa ce am folosit peria, sa apelam la ata dentara sau la periutele interdentare. De mare folos este si irigatorul bucal, deoarece jetul sau elimina bacteriile depozitate intre dinti si protejeaza sanatatea gingiilor. Este de un real folos atat pentru indepartarea resturilor alimentare, cat si pentru spalaturi locale in situatia unor inflamatii gingivale.”, explica medicul.

40% din suprafetele dentare, neglijate in timpul periajului

Chiar si  cand avem o buna igiena dentara, nu toate zonele sunt bine periate (spatiile interdentare, zonele molare, la marginea gingiei etc). Cam 40% din suprafetele dentare sunt neglijate.

Sensibilitatea dentara: factori de risc

In aceste regiuni se formeaza placa bacteriana (resturi alimentare si bacterii), care poate conduce la aparitia cariei sau a parodontopatiei. Prin igienizarea profesionala se pot indeparta minutios atat depozitele moi, cat si cele dure (tartrul), scazand astfel foarte mult riscul imbolnavirii dintelui si a aparatului lui de sustinere.

De asemenea, coroanele, puntile si alte lucrari protetice, precum si implanturile au o durata de viata mai lunga daca avem grija sa curatam dintii cu peria, fie manuala sau electrica, ata dentara sau dus bucal.

Ca vrem, ca nu vrem, tartrul se depune pe dinti, la baza si in special in spatele lor, fiind recomandata igienizarea dintilor de doua ori pe an, la stomatolog. In cazul fumatorilor, acest lucru este facut chiar mai des, o data la patru luni, adauga medicul Oana Florea.

Decopera AICI tehnicile de cosmetica dentara care iti pot oferi un zambet de invidiat!

Text: Oana Baltoc