Cum să accelerezi creșterea unghiilor?

creșterea unghiilor

La fel ca părul, unghiile sunt și ele foarte fragile. Și dacă nu le răsfeți așa cum merită, creșterea unghiilor nu va fi niciodată atât de rapidă pe cât ți-ai dori. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a le face să crească rapid.

Secretul etalării unghiilor lungi este … să le menții sănătoase. O unghie slăbită nu va putea crește corect, așa că trebuie făcut totul pentru a o întări. Gesturile bune și îngrijirea zilnică sunt, prin urmare, esențiale pentru a le împiedica să fie moi, fragile sau despicate.



Tot ce trebuie să știi despre creșterea unghiilor

„Unghia crește regulat și fără întrerupere, explică dr. Sophie Goettmann în cartea sa Unghiile tale, o lume întreagă. Unghia unui deget de la mână crește de trei ori mai repede (între 3 și 4 mm) față de unghia unui deget de la picior (…) Creșterea este continuă, mai rapidă la degetele lungi (index, mijlociu și inelar) decât la degetul mare și degetul mic. Viteza de creștere a unghiilor scade odată cu înaintarea în vârstă. Ele cresc mai repede pe mâna dominantă (cea cu activitate mai mare), dar și vara când este cald (hipervascularizare) sau în timpul sarcinii.”

De asemenea, unghiile netăiate pot crește la nesfârșit. Dar, cu excepția cazului în care doriți să intrați în Cartea Recordurilor Guinness, nu are rost să te gândești la o astfel de provocare!

Când unghiile nu mai cresc

Creșterea lor poate fi mai lentă atunci când starea de sănătate este precară. „Anemia, un teren alergic, lipsa de calciu sau aminoacizii pot fi cauzele încetinirii creșterii unghiilor”, spune Solange Momo, director de marketing al Mavala International, un brand expert în îngrijirea unghiilor.

Anumite tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, de exemplu, pot opri dezvoltarea lor.

De asemenea, „purtarea inelelor prea strânse poate bloca fluxul adecvat de sânge și micro-traume, cum ar fi îngrijirea deficitară a unghiilor sau atingerea repetată a tastaturii computerului sunt factori care pot și ei afecta creșterea unghiilor”, adaugă ea.

În cele din urmă, este important să protejezi mâinile și unghiile cu mănuși atunci când speli vasele, folosești produse de curățat sau în timp ce grădinărești, pentru a nu le slăbi.

Vreau ca unghiile mele să crească rapid

Pentru a crește viteza de creștere a unghiilor noastre, trebuie să creștem fluxul de sânge către matricea acestora. Pentru aceasta, putem face exerciții mici, foarte simple acasă.

Pentru a asigura o cantitate zilnică de nutrienți, zona rădăcinii unghiilor este masată ușor cu un produs dedicat (un ulei hrănitor pentru unghiile normale sau o cremă hrănitoare și hidratantă pentru unghiile deteriorate). Uleiurile vegetale sunt aliați foarte buni pentru hrănirea și creșterea mai rapidă a unghiilor. Ne axăm pe migdale dulci, germeni de grâu, jojoba, măsline, argan și, desigur, uleiuri de ricin.

„Pentru a păstra o lungime bună, piliți-le cu o pila de lemn flexibilă adecvată”, recomandă Solange Momo. Pentru a stimula circulația sângelui în patul unghial – ceea ce va favoriza creșterea acestuia – efectuăm mișcări lungi și viguroase înainte și înapoi (fără a supraîncălzi unghia) și o lustruim atunci când am terminat manichiura. Apropo, avem grijă de cuticule, să le împingem ușor înapoi”, spune expertul.

“În salon, evită manichiurile cu gel sau lacurile semipermanente, avertizează Solange Momo. Acest tip de manichiură slăbește puternic unghiile (lustruire repetată și îndepărtare agresivă) și le împiedică să “respire”.

Sunt eficiente suplimentele alimentare?

Suplimentul alimentar esențial pentru a avea unghii sănătoase rămâne drojdia de bere. Cu toate acestea, există o multitudine de alte referințe (sub formă de capsule, pulberi sau gumă). Cele mai multe dintre ele combină o acțiune generală asupra unghiilor, părului și pielii.

Idealul rămâne să adoptați o dietă echilibrată bogată în vitamine din grupele A, B, C, D, E și în oligoelemente și minerale (calciu, iod, sulf, fier, siliciu, magneziu), deoarece joacă un rol esențial în creșterea unghiilor. Anumiți aminoacizi, cum ar fi cistina, care participă la formarea keratinei și are astfel o acțiune stimulatoare asupra creșterii unghiilor, joacă, de asemenea, un rol important.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta