Cum scapi de dependența de zahăr și de mâncatul emoțional?

De multe ori, deși ne dorim să urmăm un stil de viață sănătos și să avem o siluetă de invidiat, stresați și acaparați de responsabilități, ajungem să ne confruntăm cu două mari probleme: mâncatul pe fond emoțional și dependența de zahăr. Ambele pot fi tratate dacă acceptăm că avem aceste probleme și găsim motivația pentru a reuși să scăpăm de ea.
Întrebări esențiale

Mănânci mai mult decât de obicei atunci când ești stresată, chiar și atunci când nu îți este foame? Simți nevoia să mănânci pentru a te simți mai bine în anumite situații? Folosești mesele copioase ca și recompense pentru atingerea anumitor obiective zilnice? Simți că nu poți rezista tentației de a mânca, chiar și atunci când nu îți este foame în realitate?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este unul afirmativ, te confrunți cu problema mâncatului emoțional. Deși pare aproape imposibil să scapi de mâncatul compulsiv și mereu apar situații în care simți nevoia să mănânci ceva rapid, să știi ca situația nu este fără ieșire.

Iată ce trebuie să faci:
• Conștientizează-ți problema! Este un prim pas important, care te va ajuta să te focusezi pe soluții.
• Analizează situațiile în care simți nevoia de a mânca pe fond nervos! Vezi când anume ți-e poftă, când cedezi ispitelor și identifica sursa acestui comportament. Îți vei da seama de unde pornește acest obicei.
• Înlocuiește mâncatul emoțional cu alte activități relaxante! Este ca o diversiune foarte eficientă. Fii conștientă că urmează să mănânci când chiar nu ai nevoie și fă altceva, ceva ce îți face plăcere, ce îți oferă o bucurie, altceva decât mâncare și dulciuri. Îți vei antrena creierul să se relaxeze altfel.
• Ia gustări sănătoase în momentele în care nu te poți abține de la mâncare! Atunci când chiar nu poți ceda stimulilor ce vin de la stomac, măcar alege alternative sănătoase. Nu alege fast food ori altceva ce dăunează nu doar siluetei, ci și sănătății.
• Fă exerciții fizice! Când suntem stresați, mâncatul excesiv nu este niciodată o soluție. Tratează-ți corpul cu respect. Fă sport sau puțină mișcare, oriunde te afli, la birou sau acasă. Ieși la plimbare, urcă și coboară scări, orice îți poate duce atenția spre altceva decât mâncare.

O viață (prea) dulce

Multe persoane se confruntă cu nevoia constantă de a consuma alimente dulci.
Iată câteva secrete care te pot ajuta să scapi de această dependență.

• Mâncarea sănătoasă învinge dependența de zahăr! Odată ce te obișnuiești să consumi alimente sănătoase și reduci zahărul, de la o zi la alta, nu vei mai simți apoi nevoia să te refugiezi în astfel de plăcere. E mai greu la început, însă, odată ce avansezi, vei vedea că dispare nevoia de a consuma dulciuri.
• Ciocolata neagră este un aliat de nădejde! Este dulcele prieten cu silueta, consumat în cantități modeste.
• Smoothie-urile din fructe și legume. Sunt deserturi sănătoase și înlocuiesc cu brio o gustare nesănătoasă.
• Activitățile fizice ajută la eliminarea dependenței de zahăr! La fel ca în cazul mâncatului pe fond emoțional, sportul este și o modalitate de a ajunge în formă, și o activitate ce oferă bucurie și plăcere organismului. Consumăm calorii și, dacă ne și obișnuim să nu mâncăm zilnic zahăr, rezultatele se vor vedea asupra siluetei.