Dermatita atopica – cauze si tratament

0a0a0a091361Dermatita atopica este o afectiune a pielii cu o evolutie cronica, iar de obicei este caracterizata prin prurit, iritatie si piele uscata. Dintre factorii care pot cauza dermatita atopica, cel mai frecvent sunt incriminati aeroalergenii (acarienii – care se intalnesc in praful din casa), factorii alimentari, factorii fizici, agentii infectiosi (stafilococii) si factorii de contact (parfumurile, detergentii etc).

Atat femeile, cat si barbatii pot suferi de aceasta afectiune, care incepe a se manifesta inca din copilarie si poate aparea aproape oriunde pe suprafata corpului: pe maini, pe picioare, pe coate etc.



Masuri impotriva agravarii dermatitei atopice

Pentru a nu agrava dermatita atopica, cel mai bine este sa urmezi cateva indicatii foarte simple.

  • Evita sa faci sport daca te confrunti cu aceasta afectiune, deoarece cu siguranta ca vei transpira, iar transpiratia poate irita pielea.
  • Hidrateaza pielea cat de mult poti.
  • Spala hainele noi inainte de a le imbraca. Substantele chimice utilizate la fabricarea hainelor pot agrava dermatita atopica.
  • Cel mai indicat este sa porti haine moi, din bumbac, care iti vor lasa pielea sa respire.
  • Indeparteaza etichetele de pe imbracaminte care pot zgaria si irita pielea.
  • Utilizeaza detergenti pentru pielea sensibila (nu trebuie sa contina coloranti si nici parfum).
  • Incearca sa te relaxezi pentru ca stresul impreuna cu nervii si frustrarea afecteaza abilitatea organismului de a lupta impotriva iritatiilor si inflamatiilor.

De asemenea, daca te confrunti cu dermatita atopica, este extrem de important sa te consulte un medic specialist, mai ales in cazul in care observi semne de infectie, daca ai incercat sa manageriezi aceasta problema la domiciliu. Boala poate afecta calitatea vietii, interferand cu somnul sau cu abilitatea de a socializa.

Dermatita atopica – complicatii

Complicatiile dermatitei atopice sunt in principal infectioase cutanate, deoarece creste sensibilitatea la diversi agenti infectiosi. De asemenea, pot aparea si probleme neuropsihice si emotionale, pierzandu-se increderea in sine, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra relatiilor de prietenie, de familie sau de cuplu. Complicatiile aparute agraveaza, bineinteles, boala.

Tratamentul dermatitei atopice

Tratamentul dermatitei atopice este eficient numai in momentul in care se iau mai multe masuri care trebuie neaparat respectate si, de obicei, alergologul impreuna cu imunologul sunt specialistii care trebuie sa se puna de acord in ceea ce priveste medicatia potrivita. Printre medicamentele cel mai des utilizate in tratarea acestei afectiuni se numara imunomodulatorii topici sub forma de crema, ce controleaza umflaturile care apar ca raspuns al sistemului imunitar la alergeni, precum si corticosteroizii, cu ajutorul carora se trateaza eruptiile cutanate. Antibioticele se administreaza de asemenea pentru a trata infectiile legate de piele, iar antihistaminicele sunt in mare masura de ajutor atunci cand mancarimea devine deranjanta pe timpul noptii.

Foloseste aceste informatii pentru a trata simptomele suparatoare ale dermatitei atopice, pentru a avea zile, dar si nopti linistite!

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com