Dinti ingalbeniti sau patati? Vezi ce alimente sunt de vina!

Dinti ingalbeniti sau patati? Vezi ce alimente sunt de vina!De obicei, atunci cand dintii ni se ingalbenesc sau se pateaza, dam vina pe cafea si tigari. Dar alimentele si bauturile care ne coloreaza smaltul sunt mult mai multe, iar unele dintre ele nici macar nu au pigmenti puternici, asa cum ne-am astepta. Afla care sunt inamicii dintilor albi si cum ii poti anihila!

 

Alimente si bauturi care ingalbenesc si pateaza dintii

 

Ceaiul, daca vorbim de cel negru, poate pata dintii chiar mai tare decat cafeaua. Chiar daca nu coloreaza atat de tare precum ceaiul negru, si sortimentele mai light de ceai alb sau verde pateaza dintii si erodeaza smaltul. Pe de alta parte, daca mai si indulcim ceaiul sau cafeaua cu zahar, riscul de a ne pricopsi cu pete pe dinti este si mai mare, pentru ca nivelul de aciditate din gura ramane ridicat pentru mai mult timp, favorizand patrunderea pigmentilor in smaltul dintilor si, prin urmare, colorarea acestuia.

 

Sosurile foarte colorate, cum ar fi cel curry sau cel de rosii, lasa pete pe dinti, din cauza pigmentilor puternici din compozitia lor.

 

Bauturile acidulate, cum ar fi sucurile sau energizantele, pot provoca pigmentarea dintilor. Chiar si sucurile foarte putin colorate au acest efect negativ, deoarece erodeaza smaltul, creand un mediu favorabil pentru instalarea inesteticelor pete. Acidul, combinat cu alti aditivi din bauturile carbogazoase au un efect extrem de daunator asupra dintilor, pe care, de cele mai multe ori, il observam odata cu trecerea timpului.

 

Vinul rosu este cunoscut de mult timp ca fiind o bautura care pateaza… hainele, fata de masa, buzele si, bineinteles, dintii. Pe langa faptul ca este o bautura acida, vinul are pigmenti foarte puternici si taninuri care pateaza dintii. Desi nu te-ai fi asteptat, nici vinul alb nu este mai prietenos cu dintii, deoarece este si mai acid decat vinul rosu si erodeaza smaltul, favorizand, la randul sau, patarea acestuia.

 

Fructele de padure, si ma refer aici la coacaze, cirese, afine, dar si alte fructe intens colorate, pateaza dintii, pentru ca moleculele lor puternic pigmentate se “lipesc” de smaltul dintilor.

 

Acadelele, bomboanele si gumele care coloreaza limba pateaza inevitabil si dintii. Acesti coloranti sintetici, pe langa faptul ca nu sunt tocmai buni pentru organism, ne pateaza si smaltul. Efectele lor persista insa doar daca consumam astfel de dulciuri frecvent. Pe de alta parte, dulciurile, in general, afecteaza smaltul si favorizeaza patarea lui in timp. Atunci cand zaharul se dizolva, bacteriile din gura produc mai multi acizi si astfel le este mai usor “sa-si faca de cap” cu dintii nostri, erodandu-ne smaltul. Cele mai periculoase sunt caramelele sau bomboanele care se lipesc de dinti, pentru ca astfel saliva ii poate “spala” mult mai greu.

 

Trucuri pentru a-ti mentine dintii albi mai mult timp

 

Pentru un zambet alb si stralucitor mai mult timp, exista cateva trucuri de care ar fi bine sa tii cont:

– Daca bei ceai sau sucuri acidulate din cand in cand, foloseste un pai, care va tine departe bautura de partea din fata a dintilor si astfel riscul de a-ti pata dintii este mai mic.

– Bea ceaiul si cafeaua neindulcite!

– Inghite repede bauturile care pateaza, nu le da prea mult ragaz sa stea in cavitatea bucala!

– Clateste-ti gura cu apa imediat dupa ce ai baut sau ai mancat un aliment care pateaza dintii!

– Spala-te pe dinti abia la 30 de minute dupa ce ai consumat bauturi sau alimente dulci ori acide, pentru ca smaltul dintilor este mult mai sensibil in aceasta perioada, iar periajul il poate eroda!

– Mananca citrice, pentru ca acestea cresc fluxul de saliva si ajuta la spalarea bacteriilor care provoaca aciditate, protejandu-ti astfel dintii!

 

Text: Bianca Badescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *