Expresia fetei in somn demasca personalitatea

Expresia fetei in somn demasca personalitateaSe stie ca cel mai dulce somn apare dupa o zi plina de activitate, mai ales daca afara este vreme de ploaie. Cercetatorii de la Universitatea din Londra au descoperit in anul 2004 ca ploile de inceput de toamna favorizeaza un somn foarte profund, marcat de alti parametri ai activitatii cerebrale decat somnul obisnuit.

Aceasta s-ar datora influentelor specifice de ionizare atmosferica datorate norilor de ploaie tomnatici, care actioneaza asupra zonelor de incarcare electrica din scoarta cerebrala si nucleilor de substanta neagra (o parte din creier implicata in modularea somnului).  Aceasta stare speciala de perturbare electromagnetica a sistemului nervos  determina eliberarea de sub control a sistemelor de modulare a expresiei fetei, care de cele mai multe ori devine extrem de mobila si schimbatoare. Psihologii londonezi autori ai acestui studiu au scos in evidenta faptul ca expresiile faciale aparute intr-un astfel de somn profund sunt corelate cu anumite aspecte caracteriale specifice fiecarui individ. Expresiile din somn studiate astfel si corelate cu contractia anumitor grupe de muschi ai fetei a condus la ipoteza ca 80% dintre expresiile ce apar pe durata somnului marcheaza destul de exact anumite elemente ale personalitatii umane, de multe ori iesind la iveala unele trasaturi caracteriale blocate temporar, natural sau constient, disimulativ.
 
Expresia fetei zambitoare
Este specifica persoanelor putin active, cu putina initiativa primara, proprie, ce necesita un imbold, o motivatie puternica, pentru a duce ceva la bun sfarsit. De regula sunt persoane vulnerabile, influentabile, cu inclinatii submisive (supuse, care accepta dominanta). Prefera lucrurile luate de-a gata, avand un caracter putin critic si analitic. In cea mai mare parte aceasta categorie este non-agresiva, aproape niciodata violenta fizic, ingaduitoare, toleranta. Barbatii din aceasta categorie au ca defecte principale incapacitatea de a lua decizii rationale iar foarte multi au inclinatie spre infidelitate sentimentala.

Expresia trista
Colturile gurii sunt foarte usor trase in jos, cu o fata ce pare a fi dupa plans. Aceasta expresie este specifica celor cu o bogata coloratura sentimentala, in permanenta dornici de a primi sau oferi afectiune. Acestia sunt lenti si comozi, melancolici sau tristi, permanent nemultumiti de ei insisi, visatori si dornici de stabilitate in viata afectiva. Au o gandire  profunda si analitica si o capacitate intuitiva deosebita avand de regula un I.Q.peste medie. Sunt marcati de fidelitate fata de prieteni si iubiti si au in general un caracter marcat de noblete sufleteasca mai ales daca expresia trista este uneori transformata intr-una surazatoare.

Expresia “impietrita”
Este acea expresie nemiscata care da iluzia ca cel care doarme este treaz insa tine doar ochii inchisi. Nu apar modificari ale relaxarii sau incruntarii si niciodata tresariri ale muschilor fetei. Acest model de expresie in somn arata un temperament stabil, rational si uneori foarte rece sau dur. Este tipul calculat, eficient, sigur pe sine, cu simt al puterii, de inteligenta medie. De regula este superficial in intelegerea realitatii, ceea ce-l conduce uneori spre foarte mari greseli in deciziile luate care-i par juste. Este usor de manipulat prin argumente logice ce i se descriu, daca acestea se suprapun peste modelul sau de a judeca lucrurile. Nu este nicidecum un sentimental, desi uneori incearca sa para atent sau tandru. Valoarea sa dominanta este obtinerea puterii de a isi trai viata independent, prin propriile forte. Poate deveni fidel atunci cand nu i se ofera indeajuns respect.

Expresia de “ranjet”
Apare ca o incercare de zambet ironica, muschii obrajilor sunt parca usor umflati, in contrast cu buzele ce par a zambi. Este un tip de expresie care anunta o personalitate puternica, bine definita, stapana pe sine. Cei ce fac parte din aceasta categorie sunt de obicei marcati usor de dorinta de dominanta si grandomanie, chiar daca nu exprima acest lucru in viata cotidiana. Agresivitatea este un aspect marcant al personalitatii lor. In multe cazuri, la cei educati, aspectul agresiv este bine mascat prin modelarea voluntara a expresiei cotidiene. O parte din barbatii din aceasta categorie pot deveni foarte violenti atunci cand se atenteaza la calomnierea lor sau a valorilor pe care le respecta. Sunt in general fideli in dragoste daca li se ofera iubire, tandrete si respect.

Expresia de tip incordat
Este marcata de o usoara incruntare a fruntii si muschilor obrajilor. Este prezenta la persoanele active care traiesc foarte intens prezentul. De cele mai multe ori este vorba de pesimisti, alarmisti care vad totul in negru, deseori avand o imaginatie foarte bogata in inventarea de scenarii sau intelegerea gresita a realitatii care este considerata o permanenta conspiratie. Este o personalitate instabila, vulcanica, imprevizibila, plina de surprize. In sens pozitiv, cei din aceasta categorie au un fond sufletesc bun, darnic, prietenos si saritor, iar creativitatea si imaginatia sunt intotdeauna de invidiat. Barbatii din aceasta categorie sunt tandri, pasionali dar foarte frecvent instabili si infideli.

Expresia grava sau mortuara
Buzele sunt umflate, fruntea incruntata iar expresia pare extrem de respingatoare
Apare la tipuri de personalitati non-emotive, non-active. Exista anumite tendinte de izolare, exigenta cu ei insisi si cu cei din jur, dornici de perfectiune, duri si de multe ori neiertatori. Inteligenta este net superioara insa deseori aceasta inteligenta este folosita la capacitate maxima. In cadul acestui tip de personalitate apar depresii reactive dar si accese maniacale, isterice, cu descarcari violente. Imaginatia si creativitatea sunt mediocre, ceea ce face deseori o viata foarte monotona alaturi de o astfel de persoana in cazul in care nu este educata.

Expresia usor mirata
Este specifica personalitatilor esential emotive care exprima sau nu aceasta emotivitate in functie de educarea autostapanirii. Sunt firi sensibile, anxioase, fricoase, credule, si naive in sensul puritatii sufletesti. Cad usor prada dogmelor religioase, filosofice sau politice. Sunt activi, plini de vointa insa fara o capacitate de obtinere a independentei. Nu au incredere in sine insa acorda cu usurinta incredere celor pe care ii apreciaza, ii respecta. Au sentimente puternice si stabile. Cu toate acestea, sunt usor de sedus si manipulat prin manevrarea trairilor lor afective si mai putin prin aspecte rationale.

Expresia permanent schimbatoare, mobila
Este intalnita de regula la 70% dintre sangvinici si uneori colerici dar si la alte temperamente in care din diferite motive excitabilitatea nervoasa a fost artificial crescuta si fixata in felul de a fi. Aceasta tipologie este marcata de instabilitate si permanenta “forfota” in planul gandirii rationale. Superficiali in gandire, dar foarte abili in relatiile sociale si cu un spirit dominant de lider, aceasta tipologie se face de multe ori placuta in relatiile cu oamenii. Aceasta, daca nu sunt marcati de complexe… De regula, au puterea de a influenta alte persoane prin persuasivitate si capacitatea speculativa de exploatare a puterii cuvantului si cuvintelor bine plasate in discursuri clar si logic concepute. Sunt cei mai instabili si infideli barbati, care nu pot renunta decat foarte greu la aventura.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana
august 26th, 2005 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate