Factori care duc la intarzierea menstruatiei

Factori care duc la intarzierea menstruatieiCate batai de cap ne poate da intarzierea menstruatiei numai noi stim. Pe multe dintre noi, acest lucru le face sa intre in panica pentru ca stiu ca intarzierea menstruatiei poate indica o sarcina. Dar vestea buna este ca intarzierea menstruatiei nu implica neaparat existenta unei sarcini, ci exista o multime de alti factori care intarzie menstruatia. Inainte sa te sperii, ar fi bine sa citesti randurile de mai jos.

 

Greseli de calcul

Ciclul menstrual tipic este de 28 de zile. Daca ai un ciclu regulat, menstruatia poate veni in fiecare a 28-a zi. Cu toate acestea, faptul ca ai un ciclu regulat nu reprezinta o garantie a faptului ca menstruatia va veni atunci cand o astepti tu. Momentul ovulatiei poate varia de la o luna la alta si este posibil ca in aceasta luna sa ai ovulatie mai tarziu decat in mod normal, lucru care va duce la intarzierea menstruatiei. So, don’t panic!

Stresul poate duce la intarzierea menstruatiei

De obicei, atunci cand stresul este mare, data la care trebuie sa iti vina menstruatia poate fi decalata deoarece ai fost stresata in momentul in care ai avut ovulatie. Stresul poate determina intarzierea menstruatiei cu o zi sau doua.

Boala

La fel ca stresul, anumite boli pot fi responsabile pentru intarzierea menstruatiei. Daca esti bolnava atunci cand are loc ovulatia, acest lucru o poate intarzia temporar si, de asemenea, poate intarzia si menstruatia. La fel daca ai fost bolnava in perioada de dinaintea ovulatiei.

Tulburari de alimentatie – posibile cauze ale intarzierii menstruatiei

O tulburare de alimentatie poate perturba ciclul menstrual sau chiar il poate opri pentru o perioada. Se credea ca anorexia nervoasa ar fi singura tulburare care ar fi putut sa tulbure ciclul menstrual, dar oamenii de stiinta au descoperit ca orice tulburare de alimentatie poate provoca probleme cu menstruatia.  Atunci cand o femeie nu are suficienta grasime, corpul ei produce foarte greu estrogenul necesar ovulatiei.

Excesul de greutate

 

Supraponderalitatea poate perturba ciclurile menstruale. Ovarele produc estrogen, dar tesutul adipos din organism este, de asemenea, o sursa de estrogen. Atunci cand o femeie nu are suficienta grasime corporala, ea nu produce suficient estrogen, iar atunci cand este supraponderala, ea poate produce mai mult estrogen decat este necesar. Estrogenul si progesteronul conlucreaza pentru a mentine un ciclu menstrual sanatos si regulat. In mod normal, in prima jumatate a ciclului menstrual, nivelul de estrogen creste pana cand ajunge la un anumit prag. Atunci cand nivelul de estrogen atinge acest prag, se declanseaza ovulatia. Atunci cand corpul tau are un flux constant de estrogen, nu diferentiaza nivelul ridicat de estrogen ca un declansator de ovulatie. Acest lucru interfereaza cu ovulatia. Daca nu ai ovulatie in mod regulat, ciclurile tale pot deveni sporadice si imprevizibile.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare cauzata de excesul de hormoni sexuali masculini. Toate femeile produc unii hormoni masculini (androgeni), dar femeile cu acest sindrom produc niveluri mai ridicate de hormoni androgeni. Acest lucru poate impiedica ovarele sa functioneze cum trebuie. In mod normal, in timpul ovulatiei o femeie va produce mai multi foliculi, dar unul va deveni foliculul dominant, care va fi eliberat in timpul ovulatiei. Femeile cu acest sindrom produc in schimb multi foliculi mici, dar din cauza hormonilor androgeni, niciunul nu ajunge la maturitate. Dat fiind ca ovarele nu sunt in masura sa duca ovulatia pana la capat, ciclurile pot deveni neregulate.

Afectiuni ale tiroidei

 

Este destul de comun pentru femeile cu tulburari tiroidiene sa aiba probleme cu ovulatia si cicluri menstruale neregulate. Cu toate acestea, medicii nu cunosc motivele pentru care tiroida cauzeaza tulburari menstruale. Uneori, femeile cu tulburari tiroidiene nu au ovulatie. Orice lucru care interfereaza cu ovulatia normala poate duce la intarzierea menstruatiei.

 

Menopauza prematura

Fiecare femeie se naste cu aproximativ 1-3 milioane de ovule. De fiecare data cand ovuleaza, ea elibereaza unul din aceste ovule. Ea pierde, de asemenea, o parte din ovule odata cu inaintarea in varsta. Unele dintre ele mor, altele se “invechesc” odata cu trecerea timpului. Atunci cand femeia nu mai are niciun ovul de calitate, ovulatia se opreste si, deci, si ciclul menstrual. Pentru cele mai multe dintre femei, acest lucru se intampla undeva in jurul varstei de 45 de ani. Uneori, se poate intampla si mai devreme decat era de asteptat. Daca o femeie se confrunta cu cicluri neregulate o perioada mai indelungata, pana in varsta de 40 de ani, vorbim despre menopauza prematura.

Schimbarile programului pot cauza intarzierea menstruatiei

Orice lucru care pune presiune pe corpul tau poate produce intarzierea ovulatiei. Daca ti-ai schimbat locul de munca, pleci intr-o calatorie sau schimbi pur si simplu ora de trezire, organismul tau necesita timp pentru a se adapta. In cazul in care schimbarea are loc atunci cand se produce ovulatia, acest lucru poate face menstruatia sa intarzie sau chiar sa nu mai vina in luna respectiva.

Text: Andreea Popescu

februarie 25th, 2021 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate