Gianni Versace, primul castigator al unui Oscar in moda

Gianni Versace, primul castigator al unui Oscar in modaGianni Versace a fost unul dintre cele mai mari nume ale modei italiene in lume, fiind fondatorul casei de moda Versace, care produce accesorii, parfumuri si mai ales colectii vestimentare. Primele contacte cu lumea modei le-a avut pe vremea cand era copil, muncind in atelierul mamei sale, croitoreasa de meserie. Gianni Versace si-a inceput ucenicia la o varsta frageda, ajutand-o pe mama sa in montarea pietrelor pretioase si a firisoarelor de aur, folosite la diverse broderii aplicate ale rochiilor.

Dupa ce decide, la varsta de 25 de ani, sa se mute la Milano pentru a lucra ca designer vestimentar, Gianni Versace deseneaza primele sale colectii pret-a-porter pentru casele de moda “Genny” , “Complice” si “Callaghan”, urmand ca, in 1975, sa-si lanseze prima colectie de haine de piele pentru firma “Complice”. Pe 28 martie 1978, Versace prezinta prima colectie de dama, semnata cu numele sau. Cativa ani mai tarziu, primeste premiul “L’occhio D’oro” (“Ochiul de aur”), fiind desemnat cel mai bun stilist pentru colectia toamna/iarna de dama. In 1991 isi lanseaza parfumul “Versus”, iar in 1993, consiliul stilistilor americani ii ofera Oscarul pentru moda. Tot in 1993 Gianni Versace introduce acele elemente din metal care vor deveni un detaliu clasic si atotprezent al creatiilor sale. In 1988, dupa ce semneaza o serie de costume prezentate la teatrul “Scalla”, Gianni Versace creeaza primele costume pentru balet, inspirate din viata Evitei Peron, iar anul urmator, in septembrie, deschide primul showroom (de 600 mp) in Spania, la Madrid. In 1982, Versace il cunoaste pe cel care ii va deveni partener de viata, Antonio D’amico, un celebru model. Incepe cu acesta o relatie stabila care a durat 11 ani, lucrand alaturi de el ca designer, iar in prezent conduce linia sportiva Versace, “Instante and Versus Sport”.

 

Premii si titluri

  • Gianni Versace a fost premiat cu Oscar de catre American Fashion Oscar pe 11 februarie 1993.
  • Pe 24 ianuarie 1986, presedintele Republicii Italiene, Francesco Cossiga, ii acorda lui Versace titlul de Cetatean de onoare al republicii.
  • Pe 9 iunie 2004, Elton John i-a dedicat un concert in orasul sau natal, pe stadionul Reggina (concertul este transmis de televiziunea nationala italiana, Rai Uno), precum si albumul sau din 1997, The Big Picture.
  • National Field Museum din Chicago prezinta o retrospectiva pe baza muncii lui Versace, de-a lungul ultimului deceniu.
  • La Paris, presedintele Frantei, Jacques Chirac, ii acord? premiul si medalia de onoare Vermeil de la Ville de Paris.
  • Pe 15 iulie 2007, cu ocazia implinirii a 10 ani de la moartea sa, Maurice Béjart organizeaz? un spectacol de balet, special dedicat lui Gianni Versace, la Scala din Milano, si intitulat „Grazie Gianni, con Amore”.

Moartea nu inseamna uitare

 

 

Pe 15 iulie 1997, lumea este alertata de stirea ca Gianni Versace a fost ucis in fata casei sale din Miami Beach, in timp ce se intorcea din obisnuita plimbare matinala de pe faleza Ocean Drive.

“Prin moartea lui Versace, Italia si intreaga lume pierd stilistul care a eliberat moda de conformism”, declara cel mai bun prieten al sau, Franco Zefirelli, un important regizor de film.

In prezent, noul comitet de conducere al companiei este alcatuit din Santo Versace, fratele lui Gianni, in timp ce Donatella (sora mai mica) a devenit noul designer-sef. In testament, Gianni Versace a lasat 50% din imperiul sau din lumea modei nepoatei sale Allegra Versace, care la varsta majoratului a primit jumatate de miliard de dolari, iar in prezent are de spus ultimul cuvant in ceea ce inseamna moda Versace.

 

Donatella Versace duce traditia mai departe

Rochiile din colectia Atelier Versace sunt elegante si pline de feminitate si senzualitate. Coordonata de Donatella Versace, colectia de primavara/vara 2011 contine rochii somptuoase din materiale fine: matase, tul si voal chiffon. Insasi creatoarea, Donatella Versace, sustine ca emblema Versace este luxul, asadar impune folosirea materialelor pretioase. Totodata, in toamna se va derula primul proiect low-cost al celebrei case de moda Versace, care include colaborarea cu magazinele H&M, pe plan mondial.

Noua linie, creata de Donatella Versace, va fi destinata exclusiv vanzarii en detail in magazinele H&M si va fi disponibila in peste 300 de magazine, cuprinzand in jur de 40 de creatii pentru femei si 20 pentru barbati.
De asemenea, Versace va crea pentru H&M si cateva modele de accesorii care vor fi disponibile in magazinele H&M din toata lumea, incepand cu data de 19 noiembrie.

 

 

Text: Roxana Baracu

Gianni Versace, primul castigator al unui Oscar in moda

august 3rd, 2011 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate