Menopauza precoce poate afecta memoria

Menopauza precoce poate afecta memoriaCu cat o femeie intra mai devreme la menopauza, cu atat aceasta risca sa sufere unele probleme cognitive. Lipsa de estrogen are efecte nefaste asupra creierului, pe termen lung. Cercetatorii americani au descoperit ca femeile aflate la menopauza nu se descurcau la fel de bine in ceea ce priveste testele de memorie, spre deosebire de femeile care nu se aflau la menopauza.

Estrogenii care protejeaza impotriva bolilor de inima, dar si osteoporozei, protejeaza, de asemenea, si impotriva declinului cognitiv. Iar lipsa estrogenului poate avea efecte adverse pe termen lung asupra creierului.

Studiul publicat in revista de obstetrica si ginecologie BJOG a testat 5.000 de femei aflate la menopauza. Apoi testele au fost reluate doi ani mai tarziu, patru ani mai tarziu si apoi dupa sapte ani. 7,6% dintre femei intrasera la menopauza prematura (inainte de 40 de ani), iar 13% – la menopauza precoce (intre 41 si 45 de ani). Spre deosebire de femeile care intrasera la menopauza la 50 de ani, cele care intrasera prematur au inregistrat mai putine puncte la testele de memorie vizuala si fluenta verbala. In astfel de conditii exista un risc cu 35% mai mare de a suferi un declin al functiei cognitive, fara a exista insa un risc crescut de dementa.

 

Text: Ruxandra Raica

februarie 17th, 2017 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate