Negii genitali: metode de tratament

negi vaginaliNegii genitali apar in urma unei infectii transmise pe cale sexuala, atat la femei, cat si la barbati. Verucile genitale sunt excrescente moi ale pielii, care fie au o culoare rozalie, fie rosie, fie gri si se intalnesc in zona organelor genitale, precum si in zona anusului.

Contactul unei persoane sanatoase cu o persoana infectata este cel mai simplu mod de a contracta infectia. De obicei, o persoana care sufera de veruci genitale este posibil sa sufere si de alte boli cu transmitere sexuala. Pentru foarte multi oameni, aceasta este o problema delicata, asa ca, in loc sa mearga la medic, prefera sa se trateze acasa. Atentie, in ceea ce priveste tratamentul pentru negii genitali, este neaparat nevoie sa mergi la un control.

 



Negi genitali: simptome

Verucile genitale sunt cauzate de virusul HPV, iar majoritatea pacientilor au varste cuprinse intre 17 si 33 de ani. Adesea, negii genitali sunt destul de greu de diagnosticat deoarece simptomele nu sunt evidente. In cele mai multe dintre cazuri, aceste formatiuni sunt foarte mici si nedureroase si tocmai de aceea raman nedetectate. In plus, ele apar abia la cateva luni de la contactul sexual neprotejat. Marimea unui neg genital poate varia de la mai putin de 1 mm in diametru la cativa centimetri. In unele cazuri apar mancarimile, insa foarte rar apar sangerari sau probleme de urinare. Alte simptome mai rare sunt scurgerile vaginale, umiditatea excesiva a zonelor genitale, mancarimea penisului si a scrotului.

 

Negi genitali: tratament

Asa cum atrageam atentia si mai sus, primul pas in ceea ce priveste tratamentul pentru negii genitali este sa mergi la un consult de specialitate. Din pacate, nu exista un tratament medical care sa vindece 100%, deoarece este posibil ca infectia sa revina in primele 6 luni. Trebuie sa pastrezi zona genitala curata si uscata. Lenjeria intima trebuie spalata cu un detergent care sa nu fie alergic si trebuie sa porti doar lenjerie intima de bumbac. Metoda de a trata negii genitali o va hotari medicul specialist si de obicei consta in unul dintre urmatoarele procedee: electrocauterizare, utilizarea laserului (care se foloseste atunci cand negii genitali sunt mai mari sau au aparut si in alte zone decat cea genitala), crioterapia, aplicarea topica a unor substante etc. In aceasta perioada nu trebuie sa intretii relatii sexuale.

 

Tratamentul negilor genitali acasa

Inmoaie un tampon de vata in otet de mere si aplica pe zonele infectate. Proprietatile acide ajuta la eliminarea celulelor moarte si uscate. Sucul de ceapa aplicat pe negi este un alt remediu eficient. Ceapa actioneaza precum un agent antimicrobian si reduce raspandirea infectiei. Sarea este un agent umectant si antiseptic si controleaza raspandirea infectiei. Atunci cand aplici sare, poate aparea o senzatie de arsura. Usturoiul proaspat taiat si aplicat peste negi ajuta la uscarea verucilor si la eliminarea lor. Un alt tratament popular pentru verucile genitale este aplicarea vitaminei E lichide direct pe negi pentru a le dizolva.

 

Text: Ruxandra Raica