Nu mai ingheta iarna aceasta, imbraca-te cu cap!

shutterstock_22777441Ce-ai zice ca iarna aceasta sa nu mai simti frigul de afara? Sa nu mai tremuri cum iesi din casa si sa nu mai ingheti din cap pana in picioare daca mergi putin prin zapada? Pentru asta, ai nevoie de haine si incaltari din materiale care pastreaza caldura si nu lasa frigul sau umezeala sa patrunda prin ele.

Si trebuie sa stii si cum sa le combini astfel incat sa obtii maximum de eficienta… si de caldura.

Materiale calduroase

Goretex este un material impermeabil, care pe deasupra este si calduros. A fost creat de Bob Gore in 1969 din politetrafluoretilena. Este un material cu micropori, extrem de rezistent, foarte bun pentru incaltamintea, hainele sau accesoriile de iarna. Este un material care nu pastreaza umezeala si te pastreaza uscat, tocmai datorita faptului ca goretexul contine miliarde de pori microscopici care permit evaporarea transpiratiei. In plus, este impermeabil si nu lasa vantul sa patrunda.

Thinsulate este un material izolant remarcabil tocmai prin faptul ca este foarte subtire. Acest lucru se poate intampla datorita faptului ca izolatia lucreaza in doua moduri: capteaza aerul si reflecta caldura corpului radiant. Contine microfibre de izolare de 10 ori mai mici decat cele din materialele sintetice obisnuite, care sunt mai eficiente pentru captarea aerului.

Polar fleece este un material sintetic, realizat din polietilen tereftalat, care este de asemenea subtire si calduros. Este acel material putin flausat din care se fac unele hanorace, caciuli sau chiar paturi subtiri si care este folosit des la articolele vestimentare din magazinele cu imbracaminte sport.

Exista insa si materiale naturale foarte calduroase, insa acestea, trebuie sa recunoastem, sunt mai scumpe. Daca insa le preferi, alege o geaca cu puf de pinguin, pulovere din lana – lana fiind de altfel si singurul material care iti tine de cald chiar si atunci cand se umezeste, dar si pielea de oaie, mai ales pentru incaltaminte – si aici vorbim de aceea piele care are un aspect putin “franjurat” pe partea din interior.

Cum sa ne imbracam inteligent

Primul rand de haine, cel pe care il iei direct pe piele, trebuie sa fie subtire si calduros. Din materiale precum poliester, nailon sau matase si nu bumbac, cum poate am fi fost tentate sa incercam. Bumbacul tine umezeala si se usuca foarte greu, lucru care accentueaza senzatia de frig.

Al doilea strat trebuie sa fie tot din poliester, thinsulate sau dintr-un alt material calduros cum ar fi lana. Al treilea strat de imbracaminte trebuie sa fie dintr-un material impermeabil, care sa te protejeze nu doar de ploaie sau ninsoare, ci si de vant. Aici intra in scena goretexul sau alte materiale similare. Nu uita sa porti mai multe straturi si in partea de jos. Iti recomand sa porti o pereche de colanti, de preferat tot din poliester, pe sub pantaloni. Mai ales daca obisnuiesti sa te imbraci in blugi iarna, care nu sunt deloc caldurosi, trebuie neaparat sa-ti iei o pereche de colanti pe sub ei, astfel te scutesti de neplacerile unor cistite ori raceli la ovare.

Pe langa faptul ca iti asigura caldura, imbracatul in straturi are si un alt avantaj: iti permite sa iti reglezi temperatura scotand sau adaugand straturi, in functie de locul unde te afli: afara ori in incaperi incalzite.

In plus, nu uita sa-ti acoperi toate partile corpului. Poarta manusi si mai ales caciula de fiecare data cand iesi afara iarna, pentru ca tocmai capul este partea prin care pierdem cea mai multa caldura! De multe ori ne simtim mainile si picioarele reci tocmai pentru ca organismul nostru ii da prioritate capului, trimitandu-i cea mai mare cantitate de caldura!

 

Text: Bianca Badescu