Tinerii nu obisnuiesc sa isi protejeze pielea cu creme FPS atunci cand se expun la soare sau cand fac sport in aer liber, arata rezultatele sondajului online ”Cum se protejeaza romanii de soare”, realizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si prezentat cu ocazia lansarii celei de-a treia editii a campaniei ”Un viitor fara pata”.
Melanomul este cea mai comuna forma de cancer care apare la tinerii cu varste intre 25 si 29 de ani, conform Skin Cancer Foundation, fiind totodata si cea mai agresiva forma de cancer, astfel ca 75% dintre persoanele cu acesta afectiune isi pierd viata in primul an de la diagnostic. Melanomul poate fi insa prevenit printr-o analiza periodica a alunitelor cu dermatoscopul. Totusi, rezultatul studiului online arata ca 9 din 10 romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an.
Cum ne putem examina singuri pielea?
De asemenea, este foarte importanta examinarea proprie a pielii. ”Atunci cand analizam o alunita sau o leziune de pe piele, este necesar sa fim atenti daca apar urmatoarele aspecte: asimetria, bordura neregulata, culoarea neomogena, diametrul peste 6 mm si daca leziunea evolueaza (isi modifica aspectul) de la o luna la alta.”, ne explica prof. dr. George Sorin Tiplica, medic primar dermatolog.
Alte masuri de preventie pe care le putem lua sunt evitarea expunerii prelungite la soare, purtarea hainelor cu tesatura deasa, a palariilor si ochelarilor de soare si folosirea cremelor cu factor de protectie solara.
Text: Bianca Badescu