Pete maronii pe piele? Iata cauzele si remediile!

pete-maronii-pe-pielePetele maronii aparute la suprafata pielii se traduc, in termeni medicali, printr-o hiperpigmentare a tesutului cutanat cauzata, in principal, de expunerea necontrolata la soare. Insa cauzele care duc la colorarea sau decolorarea dermului pot fi si altele si pot trada chiar si o problema de sanatate. Vom trece in revista afectiunile care pot pata pielea si vom insista, pentru ca vine vara si trebuie sa fim prudenti, asupra petelor maronii ce apar ca raspuns la actiunea razelor ultraviolete.



Cauzele medicale ale aparitiei petelor maronii pe piele

Aparitia petelor maronii pe piele este in stransa legatura cu melanina, hormonul responsabil de culoarea pielii, insa inaintarea in varsta, dereglarile hormonale sau afectiunile unor organe interne, ca de exemplu ficatul, pot conduce catre aceleasi manifestari asupra pielii. Hemocromatoza, cunoscuta in termeni populari ca „petele de ficat”, reprezinta incapacitatea ficatului de a metaboliza fierul, avand ca rezultat aparitia acestor pete de culoare maro pe piele. Insuficienta glandelor suprarenale, de asemenea, lasa semne cafenii la suprafata pielii, care pot aparea si disparea de la sine. Totodata, pitiriazisul versicolor este o afectiune ce amprenteaza astfel pielea, fiind o infectie cauzata de o ciuperca. Tratamentul acestor afectiuni poate fi recomandat doar de medicul dermatolog.

Petele maronii cauzate de soare

Expunerea la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, are ca efect cresterea productiei de melanina, hormonul care da aspectul aramiu al pielii, insa o expunere indelungata si necontrolata pigmenteaza neuniform dermul si astfel apar petele maronii. Acestea pot fi inofensive, insa, daca isi schimba aspectul si forma, trebuie investigate de un medic dermatolog, deoarece pot semnaliza un cancer de piele. Persoanele trecute de 40 de ani sunt mult mai predispuse aparitiei acestor pete, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, imunitatea scade, iar efectele nocive ale soarelui se cumuleaza in timp. Zonele cele mai predispuse aparitiei petelor maronii sunt fata, decolteul, membrele si spatele.

Cum putem preveni aparitia petelor maronii?

Fiind vorba de petele maronii cauzate de razele UV, protejarea pielii este cea mai buna solutie. Cu alte cuvinte, nu va expuneti la soare intre orele 10:00 si 17:00 si nu abuzati de solar. De asemenea, de fiecare data cand iesiti din casa sau cand mergeti la plaja, folositi creme cu factor de protectie solara contra radiatiilor UVA/UVB si protejati-va cu ajutorul palariilor cu bor larg. Purtati haine care expun cat mai putin pielea si alegeti culori deschise care sa nu atraga razele solare.

Tratamentul contra petelor maronii

Daca deja v-ati ales cu aceste inestetice pete maronii pe piele, tot ce ramane de facut este sa incercati sa scapati de ele si sub nicio forma sa nu le mai expuneti soarelui, pentru a nu degenera in alte afectiuni mai grave. Saloanele cosmetice ofera in prezent diferite tratamente de depigmentare care pot ajuta pielea sa-si revina la culoarea initiala. Crioterapia, peelingul cu lumina intens pulsata, terapia cu laser sau microdermabraziunea sunt doar cateva dintre aceste solutii. De asemenea, piata cosmeticelor ofera creme de depigmentare, insa acestea dau rezultate in timp mai indelungat. Pe de alta parte, exista metode naturale de decolorare a pielii care dau rezultate foarte bune. Astfel, petele maronii de pe piele pot fi dizolvate cu ajutorul sucului de lamaie, hreanului, otetului de mere, sucului de ceapa, dar si iaurtul si laptele batut pot fi remedii naturale de nadejde.

Text: Madalina Manole