Piele uscată versus piele deshidratată – care sunt diferențele

Atât pielea uscată cât și cea deshidratată pot avea același simptome. Deși ambele pot avea aspect uscat sau tern, pielea uscată și pielea deshidratată sunt două afecțiuni diferite și trebuie tratate în mod diferit.

Pielea uscată este o problemă cronică, care apare atunci când pielea nu produce suficient sebum pentru a menține hidratarea și protecția naturală a pielii. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi vârsta, factorii genetici, expunerea excesivă la soare, expunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi poluarea, temperaturile scăzute sau vântul puternic, sau expunerea la substanțe chimice și săpunuri dure. Pielea uscată poate avea un aspect aspru, descuamat și poate prezenta mâncărimi sau iritații.

Pe de altă parte, pielea deshidratată este o problemă temporară și apare atunci când pielea nu poate reține suficientă apă. Aceasta poate fi cauzată de factori precum expunerea excesivă la soare, schimbări de temperatura sau de umiditate, consumul excesiv de alcool sau cafea, sau utilizarea unor produse cosmetice care uscă pielea. Pielea deshidratată poate avea un aspect uscat, dar nu aspru sau descuamat, și poate prezenta linii fine sau aspect ridat.Testul de piele

Pentru a face diferența între pielea uscată și cea deshidratată, poți încerca aplicarea unei cantități mici de ulei pe piele și masarea acestuia ușor. Daca pielea devine mai catifelată și cu aspect hidratat, atunci este posibil să ai pielea deshidratată. În schimb, dacă pielea nu prezintă o îmbunătățire semnificativă încă de la prima aplicare, atunci este posibil să suferi de piele uscată.

Pentru a trata pielea uscată, este important să aplici constant creme hidratante și emoliente, care pot ajuta la reținerea umezelii în stratul epidermic. Este, de asemenea, important să eviți factorii de mediu care pot agrava simptomul de piele uscată și să utilizezi produse de curățare blânde cu tenul, pe bază de uleiuri, micele și acid hialuronic, și săpunuri hidratante cu glicerină.

Specialiștii Catena recomandă produsele de îngrijire a pielii, de la Naturalis, precum crema multi-activă, pentru hidratarea și hrănirea tenului.

Pentru a trata pielea deshidratată, este important sa bei multă apă și să eviți factorii de mediu precum expunerea prelungită la razele soarelui. Acestea pot agrava deshidratarea pielii. De asemenea, este important să aplici produse hidratante, care pot ajuta la menținerea apei în stratul cornos și să eviți produsele care pot usca pielea, precum tonerele, apele termale sau produsele cu alcool.

Remediul pielii frumoase și catifelate

În general, dacă ai probleme cu pielea, este recomandat să te adresezi unui specialist dermatolog, care îți poate oferi o evaluare adecvată și un plan de tratament adecvat.

Specialiștii în dermato-cosmetică recomandă, pentru spălarea zilnică, Gelul cremă de duș Energizant de la Naturalis. Cu ulei extras din migdale și extract de castravete, acest gel de duș are o formulă delicată, cu pH neutru, adaptat pielii, care are rolul de a asigura o curățare intensă și un nivel optim de hidratare.

Este bine cunoscut faptul ca uleiul de migdale are numeroase beneficii, iar prezența lui în acest gel de duș îl transformă într-un produs cu rol antiinflamator, dar și emoliant, dar și de atenuare a stresului, datorită aromei sale relaxante. Extractul de castravete din compoziție menține tinerețea pielii, combătând stresul oxidativ, ca urmare a efectului antioxidant, și atenuează iritațiile, energizând pielea. Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena.

foto: Shutterstock