Rasul, terapie universala!

Rasul, terapie universala!Cardiologii sustin la unison ca rasul este un mijloc terapeutic care ne mentine in forma. Nimeni in lumea medicala nu se mai indoieste de veritabilele virtuti psihologice ale acestei manifestari firesti, asa ca nu este cazul s-o luati in … ras.

“Incruntatii” sau cei care nu stiu de gluma risca sa faca infarct de trei ori mai des decat „razaretii”.

Specialistii spun ca rasul ar avea o anumita influenta (probata medical) atat la nivelul functiilor inimii, cat si al intregului organism. Din registrul numeroaselor sale efecte pozitive amintim: lupta impotriva bolilor cardio-vasculare, diminueaza sau elimina senzatia de durere, intareste sistemul imunitar, amelioreaza functiile cognitive si „ucide” stresul…

Gimnastica interna
Ce inseamna, de fapt, sa razi? Asa cum cursa de alergari solicita muschii picioarelor, rasul contracta numerosi muschi si actioneaza ca un veritabil masaj in interiorul corpului. Cand radem, diafragma (sternul) tresare, stimuland toate organele aflate in proximitate (stomacul, ficatul, intestinele). Totodata, rasul destinde muschii asupra carora el actioneaza (fata, gat, piept, abdomen, brate). Sa razi in timpul mesei este o adevarata binefacere, asigurand o mai buna digestie a alimentelor, favorizand secretia salivei si a sucurilor digestive. Pe de alta parte, o portie buna de ras permite dilatarea sistemului cardio-vascular si „curatarea” plamanilor.

Anti-stres fara avizul medicului…
Rasul actioneaza in mod direct asupra creierului, salvandu-ne neuronii! La declansarea acestuia, creierul elibereaza dopamina, un neurotransmitator primordial in senzatiile de placere. Se spune ca aceasta stimulare particulara a creierului prin umor s-ar asemana, din punct de vedere chimic, de cele ale consumatorilor de droguri precum morfina sau heroina. Totodata, nivelul de anxietate si nervozitate scade, provocand o agreabila senzatie de decontractare. Pe de alta parte, daca razi cu pofta ziua, vei dormi ca un prunc noaptea…pe aceeasi parte!

Cura de tinerete
Sunteti obosita, stresata, surmenata? Va recomandam sa va decompresati printr-o portie de ras. Nu exista contraindicatii, nici risc de supradozaj: „rasul inseamna sanatate”, dupa cum spune un proverb ce se pierde in negura vremurilor. De altfel, persoanele varstnice zambitoare, cand sunt intrebate care este secretul longevitatii lor, raspund adesea ca rasul este o adevarata cura de „tinerete”.

Doza ideala
Radeti: cel putin un sfert de ora/zi. Nu uitati ca rasul si surasul, in general comunicativ, este un excelent liant social.

Va deprima mediul in care traiti sau munciti?
Iata cateva „trucuri” pentru a exersa rasul in viata cotidiana:
– Evitati tot ce va poate agresa (imagini, cuvinte…).
– Inconjurati-va de imagini pozitive (fotografii, anumite cuvinte, amintiri).
– Indepartati-va de cei ce va „saboteaza” umorul (colegi, vecini).
– Povestiti cu prietenii intamplari haioase.
– Practicati autoironia, radeti de voi insiva!
– Regasiti-va spiritul de copil (copiii rad de mai mult de 100 de ori pe zi!).

Text: Ema Ofiteru
septembrie 14th, 2005 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate