Ești în căutarea unor remedii pentru mătreață ? Găsești aici câteva moduri eficiente de a scăpa de ea. Mătreața este una dintre cele mai întâlnite probleme dermatologice, multe persoane confruntându-se cu aceasta. Și, drept vorbind, îți afectează stima de sine.
Știm că nu poți ignora această problemă și că este, la rândul său, un factor puternic de stres pentru tine, căci este atât de inestetică pe gulerul și umerii hainelor. Ba chiar stresul o poate cauza, dar mai bine citește în continuare articolul pentru că îți spune totul despre mătreață și îți oferim cele mai bune remedii naturale anti-mătreață.
Ce este mătreața și cum se manifestă?
Este o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin descuamarea exagerată a pielii scalpului, dar care poate avea multiple cauze. În fapt această descuamare reprezintă celule moarte iar inflamația bacteriană de la nivelul scalpului poate fi favorizată de dezechilibrul hormonal sau metabolic și, parcă niciunul dintre acele remedii în mătreață de care auzi nu pare să-și facă efectul. O multitudine de „solzi” mici, albi se așează pe hainele tale, mâncărimile scalpului sunt o adevărate provocare și ăți este greu să o faci să dispară.
În cele mai multe dintre cazuri, mătreața are la bază stresul care, poate fi indus de un conflict emoțional. Jacques Martel explică în cartea sa dicționar al bolilor emoționale că la baza mătreții stă un conflict imens de devalorizare. Este posibil ca atunci când încerci remedii de mătreață, aceasta să nu dispară câtă vreme nu este rezolvat conflictul. Gândești despre tine că nu ești capabil/ă să faci ceva sau să rezolvi și mereu trebuie să te ajute cineva. Acceptă, ia sarcinile zilnice și rezolvă-le pe rând, asumă-ți responsabilitatea și nu te mai judeca, acesta este stresul tău.
Altfel, poți apela la remedii pentru mătreață prin care să ții sub control problema, dar aceasta trebuie rezolvată de la cauză.
Folosește remedii pentru mătreață în funcție de tipul ei
Mătreața poate fi cauzată de diferite aspecte și, este important să apelezi la remedii de mătreață potrivite pentru ca acestea să își facă efectul. Iată despre ce tipuri de mătreață vorbim:
- Mătreața provocată de pielea foarte uscată a scalpului,
- Excesul de sebum poate provoca mătreață,
- Mătreața fungică este cauzată de o infecție cu ciuperca Malassezia,
- Psoriazisul poate provoca mătreață,
- Mătreața cauzată de o dermatită seboreică puternică.
Alege remedii pentru mătreață care să acționeze asupra tipului de mătreață cu care te confrunți.
Cauze și factori de risc
Este important să știi și ce a putut cauza apariția mătreții, așa că, înainte de a apela la remedii pentru mătreață, verifică dacă există o perioadă stresantă în care te devalorizezi sub o formă sau alta sau dacă este vorba de o astfel de cauză, depisteaz-o și rezolvă problema:
- Folosirea de produse pentru păr, fixativ, spumă, gel, vopsele și altele pe bază de surfactanți duri. Oprește folosirea produsului problemă;
- Alimentația nesănătoasă;
- Apa dură;
- Stresul și conflictele emoționale;
- Poluarea;
- Deficitul de minerale și vitamine în special B3, B2, B6 și zinc;
- Activitatea hormonilor sexuali, mai ales în perioada pubertății;
- Igiena neadecvată a scalpului cu produse greșite,ai grijă să faci și clătire foarte bine.
Există și câțiva factori de risc pe care trebuie să-i ai în vedere căci te pot conduce la probleme de mătreață:
- Anumite afecțiuni precum psoriazisul,
- Boala Parkinson,
- Virusul HIV,
- Anumite medicamente care cresc fotosensibilitatea pielii.
Înainte de a încerca remedii în mătreață asigură-te că unul dintre acești factori este declanșatorul și că respecți recomandările medicului în problema de sănătate pentru că va reduce și problema mătreții.
Remedii naturale anti-mătreață pe care le poți urma acasă
Înainte de toate trebuie să știi că o primă regulă, dacă te confrunți cu mătreața, este să schimbi șamponul cu unul pe bază de substanțe cu efect antifungic care conține zinc, seleniu, sulfat de magneziu sau acid salicilic. Apoi, până să aplici remedii pentru mătreață, reține că este importantă alimentația, să renunți la produsele de styling și să-ți speli părul la o distanță de două zile. Mai jos găsești o serie de remedii pentru mătreață care să te ajute:
Amestec din gel de Aloe Vera cu ulei de arbore de ceai
Nu este indicat să pui pe scalp direct arborele de ceai pentru că poate provoca inflamații așa că, amestecă-l cu Aloe Vera, ulei de cocos, de argan sau de măsline și freacă scalpul de două ori pe săptămână și dormi peste noapte așa. Uleiul de arborele de ceai este unul dintre cele mai bune remedii de mătreață pentru că dezinfectează scalpul iar al doilea element folosit vine să hidrateze pielea.
Trecerea la alimentație mai sănătoasă
Din lista de remedii pentru mătreață face parte și aderarea la alimentație mai sănătoasă pentru că altfel se poate agrava situația. Include alimente bogate în biotină precum: ficat, gălbenuș de ou, nuci, somon, drojdie nutrițională, etc.
Remedii pentru mătreață pe bază de acizi grași Omega 3
Studiile au arătat că Omega 3 poate crește HDL (colesterolul bun) care nu doar că susține buna funcționare a inimii și a creierului, dar reduce efectele adverse printre care, mătreața, unghiile fragile și pielea uscată. Prin urmare, printre cunoscutele remedii de mătreață se adaugă alimentației sănătoase și suplimentarea cu vitamine, minerale benefice și acizi grași Omega 3.
Aspirina, unul dintre cele mai vechi remedii pentru mătreață
Menționam anterior de șamponul care conține acid salicilic deci, aspirina te va ajuta. Acidul salicilic va exfolia excesul de celule moarte, previne acumularea de sebum și, reduce inflamația la nivelul scalpului. Pentru a-ți aplica remedii pentru mătreață folosind aspirina, tot ce trebuie să faci este să zdrobești o pastilă de aspirină și să o amesteci cu puțin șampon. Aplici amestecul la duș, îl distribui pe întreg scalpul și îl lași câteva minute să acționeze apoi clătești cu apă călduță.
Remedii pentru mătreață cu bicarbonat de sodiu
Poți să-l folosești tot în timpul spălării alături de șampon. Bicarbonatul de sodiu va dezinfecta scalpul, îl va exfolia și are capacitatea de a regla pH-ul pielii. Te va ajuta și în privința mâncărimilor. Poți apela la remedii pentru mătreață, alternativ, o dată pe săptămână, cu bicarbonat de sodiu și mixul cu ulei de arbore de ceai.
Reducerea stresului, unul dintre principalele remedii în mătreață
Adesea este principalul factor declanșator așa că, încearcă să gestionezi cât mai bine stresul. Un bun punct de plecare este să urmărești perioadele în care te confrunți cu mătreața și stările emoționale precum și gândurile tale ca să știi ce remedii pentru mătreață să aplici.
De altfel, în gama de remedii pentru mătreață intră aproape toate aceste măsuri menționate pe care le poți implementa împreună sau alternativ. Alimentația sănătoasă va merge mână în mână cu oricare dintre acestea.