Rozaceea: cum sa scapi de pielea vesnic imbujorata?

res-Dermatologie- RozaceeaPielea vesnic imbujorata nu este tocmai normala, de cele mai multe ori semnaland prezenta unei afectiuni, si anume rozaceea. Odata aparuta, rozaceea nu poate fi vindecata complet, insa poate fi tratata, astfel incat roseata sa se diminueze.

Rozaceea incepe sa se manifeste prin inrosirea pielii de pe obraji sau frunte, prin inrosirea nasului, prin aparitia unor iritatii rosiatice pe fata care seamana cu acneea sau prin iritarea ochilor si inrosirea pielii din jurul lor. De obicei, apare dupa 30 de ani, iar roseata devine din ce in ce mai vizibila si mai persistenta in timp.



De ce trebuie sa ne ferim cand avem rozacee?

Pe langa tratamentele medicale prescrise de dermatolog, poti tine rozaceea sub control identificand si evitand factorii care declanseaza episoadele acute.

In urma unui sondaj realizat in randul pacientilor cu rozacee, s-a constatat ca principalii factori declansatori ai rozaceei sunt: expunerea la soare (81%), stresul emotional (79%), caldura excesiva (75%), vantul (57%), activitatea fizica intensa (56%), consumul de alcool (52%), baile fierbinti (51%), frigul (46%), mancarurile picante (45%), umiditatea (44%). Acestia sunt, deci, factorii de care o persoana care are rozacee trebuie sa se fereasca in primul rand.

Dupa ce am identificat si eliminat acesti factori, trebuie sa avem grija la modul in care ne ingrijim pielea si ce produse cosmetice folosim. Ingredientele din produsele cosmetice care provoaca iritatii si care trebuie evitate au fost identificate tot in urma unui sondaj realizat in randul pacientilor. Acestea sunt: alcoolul (66%), hamamelis (30%), parfumurile (30%), mentolul (21%), menta (14%) si uleiul de eucalipt (13%).

Ingrijirea pielii cu rozacee

Ar fi bine sa alegem produse dermatologice, hipoalergenice, fara parabeni si fara parfumuri. Pielea este o poarta de intrare pentru alergeni si iritatiile provocate de alergii o pot vulnerabiliza mai tare. De asemenea, este necesar ca intotdeauna sa testam un produs inainte de a-l aplica pe fata. Intinzand o cantitate mica din produsul respectiv pe gat, putem observa daca ne provoaca iritatie. Recomandat este sa ne limitam la a folosi un numar cat mai mic de produse cosmetice.

Primavara – sezonul rozaceei

Primavara, cu vremea ei schimbatoare, este numita de medici „sezonul rozaceei”. Pentru a limita efectele pe care primavara le are asupra acestei afectiuni, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

  • Protejeaza-ti fata de soare. Poarta ochelari si palarii si nu uita de crema cu protectie solara. In fiecare zi, inainte sa iesi din casa, aplica o crema cu factor de protectie 30 sau mai mare. E recomandat sa alegi un produs dermatologic cu FPS.
  • Incearca sa te feresti de vant si de zilele reci. Stai cat mai putin afara atunci cand este frig sau vantul se inteteste. Daca este neaparat nevoie sa iesi afara in astfel de conditii, foloseste o esarfa pentru a-ti proteja fata.
  • Nu neglija racelile su alergiile de primavara. S-a constatat ca alergiile, racelile sau febra declanseaza eruptii la nivelul pielii in cazul persoanelor cu rozacee.
  • Intotdeauna urmeaza tratamentul prescris de medic.

Text: Bianca Badescu