Salvati-va pielea!

Salvati va pieleaSa vorbesti despre arsuri solare zilele acestea poate parea desuet, fumat, expirat sau cate alte sinonime mai mult sau mai putin academice ne vin in cap. Si totusi zilele acestea, la mare, putem obserava gramezi de oameni inconstienti tolaniti la orele pranzului pe nisipul incins. Domnisoare pentru care bronzul perfect este mult mai important decat sanatatea sau parinti inconstienti care, pe langa faptul ca isi risca pielea, la propriu, mai au pe langa ei si cativa copii cu varste foarte fragede si cu o piele extrem de sensibila. Copii lasati pe plaja cu capul descoperit si cu iluzia unei protectii oferite de o crema de plaja. Oricat de buna ar fi respectiva crema, oricat de colorata ar fi palariuta de pe capul copilului, cu siguranta, nu trebuie sa uitam de averizarile medicilor in ceea ce priveste riscul expunerii prelungite si la ore nepotrivite la soare. Atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii.

Chiar daca pielea dispune de mijloace naturale de aparare impotriva radiatiilor, expunerea excesiva la soare face ca acestea sa nu mai faca fata, iar pielea devine vulnelabila la aparitia diverselor afectiuni cutanate.

Arsurile repetate pot cauza riduri, pistrui, imbatranirea prematura a pielii, dar si afectiuni cu mult mai grave. Razele ultraviolete au ca efect modificarea AND-ului din celulele pielii, astfel incat cancerul de piele este o afectiuni iminenta in cazul expunerii necontrolate la soare.

Melanomul este unul dintre cele mai grave forme de cancer de piele, a carui cauza poate fi expunerea prelungita la radiatii ultraviolete.

Asa ca, aveti grija de sanatatea voastra si a copiilor vostri!

Text: Alina Niculescu