Stilul anilor ’80 – Reviewshutterstock_47278417Atunci cand vorbim despre stilul vestimentar al anilor 1980, vorbim despre schimbarea atitudinilor, despre excese, despre lucrurile care ieseau de-a dreptul in evidenta, despre culorile neon care deveneau din ce in ce mai populare, despre forme geometrice, despre originalitate, indrazneala, un stil particular care le-a invatat pe femei cum sa poarte foarte scurt, cum sa-si arate formele.

Blugii conici, colantii colorati intens, fustele mini, materialele precum spandexul, toate acestea au devenit elemente versatile alaturi de camasile supradimensionate, hanoracele pe un umar sau balerinii.

 

Umerii falsi

Daca vom oferi putina atentie acestui aspect, vom observa ca, in anii ’80, umerii falsi erau la moda si ca, in mod surprinzator, ei sunt la moda si in zilele noastre. Tot din acei ani provine si stilul gypsy, un stil sic cu bluze inflorate, veste brodate, palarii accesorizate cu flori. Un alt look popular este cel rock cu blugi stramti, camasi cu maneci intoarse, par lung, atat in ceea ce priveste barbatii, cat si femeile, si foarte multe accesorii. Era un fel de “think big”, insa cu foarte mult bun gust. Se purtau multe bratari pe o mana, cerceii rotunzi, mari, curelele late ale caror catarame iti luau ochii. Florile artificiale impodobeau parul doamnelor si domnisoarelor, se purtau ochelarii negri Ray Ban, ca cei pe care Tom Cruise i-a facut atat de populari.

 

Nicio regula

Anii 1980 reprezinta clar decada exceselor. S-au promovat culorile vii, machiajele puternice, coafurile cat mai umflate, tapate, care sa taie pur si simplu respiratia, hainele supradimensionate, puloverele cu doua marimi mai mari, tenisii purtati cu sosete si colantii trei sferturi. O putem lua drept exemplu pe Madonna care a uimit prin indrazneala ei, a fost invidiata si aclamata in acelasi timp, a dat dovada de un nonconformism fara margini pe care il urmeaza si astazi.

 

Despre oameni

In anii ’80, petrecerile se desfasurau pe ritmurile celor de la Modern Talking, Samantha Fox, C. C. Catch etc. Atmosfera era una foarte placuta, grupurile de prieteni se strangeau la unul dintre membri acasa, muzica era data la maximum, oamenii erau mult mai romantici, lucrurile erau traite la intensitate maxima, iesirile la cinematograf erau un pretext pentru a tine iubita de mana si a o saruta discret, exista o exigenta care tinea in frau, dar totusi vestimentatia era liber exprimata, exista ideea de suprapunere, de explozie, un stil care nu poate fi trecut cu vederea si care ramane consemnat.

 

Text: Ruxandra Raica