Totul despre caderea si regenerarea parului

Caderea si regenerarea paruluiE firesc sa ne ingrijoram atunci cand parul ne cade mai mult decat ne-am obisnuit. Uneori este vorba doar de o perioada cand se regenereaza, alteori poate fi vorba de o disfunctie in organism. Dar sa aflam mai multe despre mecanismele din spatele caderii si regenerarii parului.

Inca din cea de-a 22-a saptamana de viata in burta mamei, fatul are toti foliculii de par formati. Acest lucru inseamna, in cifre, 5 milioane de foliculi, dintre care cam 1 milion sunt in scalp. Densitatea parului scade pe masura ce inaintam in varsta pentru ca scalpul nostru se intinde.

Fazele de crestere si regenerare ale parului

Spre deosebire de animale, al caror par cade sau se regenereaza ciclic sau sezonier, oamenii pot avea oricand un numar oarecare de fire de par aflate intr-una dintre cele trei faze: anagena, catagena si telogena. In faza anagena, care este o faza activa, celulele de la radacina parului se divid rapid. Astfel, se formeaza un nou fir de par care il impinge de la radacina pe cel vechi, determinandu-l sa cada. In aceasta faza, parul creste cu aproximativ 1 cm pe luna. Exista oameni care nu prea isi pot lasa parul lung, pentru ca au o faza anagena mai scurta. Parul capului sta in faza activa intre 2 si 6 ani.

Faza catagena, care este o perioada intermediara, in care parul se opreste din crestere, dureaza 2-3 saptamani. In aceasta faza se afla cam 3% din parul nostru tot timpul. Ultima faza, cea telogena, dureaza aproximativ 100 de zile, timp in care foliculul de par se odihneste. Intre 25 si 100 de fire de par aflate in faza telogena ne cad in fiecare zi.

Cand ne cade insa mai mult par decat de obicei, la baza acestui fenomen poate fi stresul, o deficienta de vitamine si minerale, anumite medicamente, o afectiune, sarcina sau menopauza.

Stresul si deficientele de vitamine – cauze principale ale caderii parului

Atunci cand suntem supuse unui eveniment major stresant, unei traume, unei operatii sau unei infectii severe, parul poate trece rapid din faza activa in faza catagena. Astfel ca, dupa 6 saptamani pana la 3 luni de la evenimentul stresant, parul poate incepe sa cada mai tare. Aceasta problema poate trece de la sine daca stresul dispare din viata noastra.

O alta posibila explicatie ar putea fi alopecia areata, atunci cand sistemul imunitar al unei persoane incepe sa atace foliculul, aceasta fiind o reactie inflamatorie exagerata. Majoritatea persoanelor insa isi refac parul in intregime in aproximativ 2 ani. Alopecia de tractiune, pe de alta parte, este cauzata de o trauma locala, cum ar fi prinderea prea stransa a parului sau extensiile. Daca este depistata la timp cauza, parul isi poate opri caderea si se poate reface rapid.

Putem preveni caderea parului sau ii putem stimula regenerarea printr-o dieta adecvata, pentru ca parul depinde foarte mult de nutrientii din organism. Este important sa mancam suficiente proteine intr-o zi, ceea ce inseamna in jur de 3 portii de carne a cate 90 grame fiecare sau 4-5 portii de fasole si lactate. De asemenea, trebuie sa includem in dieta noastra seminte, nuci, oua si peste, care sunt bogate in Omega-3. Bineinteles, fructele si legumele sunt si ele foarte importante.

Suplimentele care contin fier, zinc si biotina sunt indicate in perioadele de cadere a parului. Uleiul de lavanda, combinat cu ulei de rozmarin, cedru sau cimbru, este, de asemenea, eficient impotriva caderii parului.

Beauty advsierii Catena recomanda produsele Gerovital Plant. Daca te confrunti cu caderea excesiva a parului, atunci cu siguranta vei fi incantata de Serul Anticadere Tratament Expert de la Gerovital Plant! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu