Vaginita bacteriana, o afectiune inselatoare

res-Ginecologie - Vaginita bacterianăVaginita bacteriana este una dintre cele mai frecvente afectiuni ginecologice din lume, majoritatea femeilor confruntandu-se cel putin o data in viata cu ea. Cauzele care duc la aparitia vaginitei sunt multiple si adeseori sunt greu de depistat; tocmai de aceea, aceasta afectiune poate reaparea si dupa tratament.



Simptomele vaginitei bacteriene

In mod normal, vaginita bacteriana apare din cauza schimbarii echilibrului florei vaginale, lucru care duce la modificarea secretiei vaginale. Secretia devine astfel abundenta, apar modificari de culoare (secretia devine gri sau galbuie) si de miros (secretia capata un miros asemanator celui de peste). Uneori, in cazul existentei vaginitei bacteriene, apare si o senzatie de mancarime in zona genitala sau durere in timpul actului sexual sau la urinare. Simptomele vaginitei bacteriene se pot intensifica dupa contactul sexual.

Din ce cauze apare vaginita si care sunt persoanele predispuse?

Vaginita bacteriana este provocata adesea de o bacterie numita Gardnerella vaginalis care, desi este inofensiva in mod normal, atunci cand se multiplica, provoaca simptomele pe care le aminteam mai sus.

Atunci cand numarul bacteriilor „bune” din vagin (lactobacili) scade si numarul bacteriilor „rele” creste, apare vaginita bacteriana. Acest dezechilibru al florei poate fi provocat de spalarile intravaginale, dar si de dusurile frecvente, de folosirea tampoanelor interne, de schimbarea partenerului sexual, de folosirea diafragmelor si dispozitivelor intrauterine, in timpul perioadelor foarte stresante sau atunci cand imunitatea femeii scade. De asemenea, vaginita bacteriana poate semnala si existenta unei boli cu transmitere sexuala. Riscul de a face vaginita bacteriana creste pe masura ce femeia are mai multi parteneri sexuali, la persoanele care isi incep devreme viata sexuala, dar si la cele care au activitate sexuala intensa.

Simptomele vaginitei bacteriene pot fi confundate cu cele ale unor boli cu transmitere sexuala sau infectii vaginale, cum ar fi candidoza sau tricomoniaza.

Vaginita bacteriana in sarcina

Vaginita bacteriana poate aparea si in sarcina din cauza modificarilor hormonale. Aproximativ 20% dintre femeile insarcinate se confrunta cu aceasta afectiune. Vaginita bacteriana aparuta in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura, avort spontan si chiar de infectii pelvine dupa nastere. De aceea este foarte important sa fie tratata.

Cum se diagnosticheaza si cum se trateaza vaginita?

Vaginita bacteriana se diagnosticheaza in urma unui control ginecologic si a unui examen microscopic al secretiei vaginale. In general, vaginita bacteriana se trateaza cu antibiotice. Vaginita bacteriana nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, iar parerile medicilor sunt impartite atunci cand vine vorba despre necesitatea tratarii partenerului. In general, daca vaginita reapare dupa tratament, este nevoie ca partenerul sa urmeze, la randul lui, un tratament.

In timpul tratamentului, trebuie evitat contactul sexual. De asemenea, desi pe moment par sa amelioreze simptomele, dusurile vaginale nu sunt recomandate pentru ca pot inrautati lucrurile. Femeile care au vaginita sau care s-au confruntat cu aceasta problema trebuie sa evite folosirea gelurilor de dus, a sapunurilor parfumate si nu este recomandat sa faca bai cu spuma. Este preferabila folosirea unui sapun hipoalergenic sau spalarea cu apa, fara sapun.

Un leac din popor pentru tratarea vaginitei bacteriene este iaurtul. Consumat si aplicat local, se spune ca reface echilibrul florei vaginale datorita faptului ca este bogat in lactobacili. Cu toate acestea, in urma studiilor efectuate, nu s-au gasit dovezi clare privind eficienta acestui tratament.

Text: Bianca Badescu