Vara și problemele pielii

Vara pare momentul potrivit pentru a uita de griji. Ne gândim la vacanță, relaxare și ne lăsăm duși de val, dar este important, totuși, să nu uităm că în sezonul estival expunerea excesivă la soare, apa sărată, canicula pot duce la apariția unor probleme precum arsurile solare, deshidratarea cutanată, uscăciunea, petele maronii, ridurile, acneea estivală.

Efectele expunerii incorecte la UV sunt fie vizibile imediat în forma acută – așa cum este cazul arsurilor solare -, sau se pot manifesta mai târziu, cum se întâmplă în cazul petelor sau ridurilor. Toate aceste probleme pot fi prevenite dacă acordăm atenție deosebită unor elemente de bază.



Soarele poate agrava unele afecțiuni

Expunerea prelungită și necontrolată la ultraviolete poate conduce la îmbătrânirea cutanată a pielii, la apariția cancerelor de piele (carcinoame sau melanom), malignizarea unor leziuni preexistente (alunițe) etc. De asemenea, poate agrava boli precum vitiligo, porfiria cutanată, poate provoca urticarie sau reactiva herpesul. În plus, căldura excesivă stimulează secreția sudorală și poate duce la apariția iritațiilor, dezvoltarea sau agravarea micozelor cutanate.

Fotoprotecția este necesară

Pentru a evita apariția acestor probleme, expunerea la UV trebuie să se facă controlat, în orele recomandate de specialiști (înainte de ora 10:00 și după ora 16:00), cu fotoprotecție adecvată. Produsele cu factor de protecție solară sunt de nelipsit nu doar atunci când stai la plajă, ci și în restul zilelor. De asemenea, pe timp de vară este indicat să porți articole vestimentare din bumbac, care să permită pielii să respire, pălării și ochelari de soare.

Categorii sensibile de persoane

Persoanele cu ten deschis prezintă un risc mai mare de arsuri solare, iar alte categorii mai sensibile sunt copiii, persoanele care suferă de afecțiuni cutanate asociate cu fotosensibilitate (lupus eritematos, vitiligo), la fel și cele care urmează tratamente cu medicamente fotosensibilizante. Cei care știu că se confruntă cu una dintre aceste probleme trebuie să se informeze din timp la medicul dermatolog în ceea ce privește metodele de prevenție.

Adresează-te medicului specialist

Pe lângă expunerea la soare, pielea se mai poate confrunta și cu alte probleme. Pitiriazisul versicolor este o afecțiune cauzată de o ciupercă comună (Malassezia furfur), care se dezvoltă mai rapid în zonele cu umiditate ridicată. Nu te așeza pe șezlongul de la piscină fără a-l acoperi cu prosopul personal, nu împrumuta halate de baie, papuci etc. Foliculita, o infecție bacteriană frecventă, poate apărea mai des vara, când transpirația excesivă, hainele strâmte, epilarea sunt factori favorizanți. În caz de apariție trebuie să te adresezi medicului dermatolog.

Când vara lasă semne…

Dacă nu respecți recomandările specialiștilor, se poate întâmpla ca la sfârșitul verii să te privești în oglindă și să observi că vara a lăsat semne pe chipul tău. Din fericire, există produse și tehnologie avansată care pot contribui la ameliorarea aspectului pielii, dar prevenția este prioritară!

Autor: Dr. Ioana Popescu, medic primar dermato-venerolog, formator în domeniul rejuvenării și al dermatologiei estetice, Centrul Medical Academica