3 plante potrivite cu spiritul Craciunului

3 ierburi potrivite cu spiritul CraciunuluiPuterea pe care o au traditiile si vechile obiceiuri a facut ca anumite plante sa fie asociate cu Craciunul. Si nu, de data asta nu vom vorbi despre scortisoara, al carei parfum ne trimite cu gandul la aceasta perioada din an, nici despre planta numita Craciunita care, datorita culorilor, dar si legendei, a fost legata de Craciun. Iata care ar fi cele 3 ierburi potrivite cu spiritul Craciunului despre care nu stiati ca au legatura cu aceasta sarbatoare.Rozmarinul

In Evul Mediu, rozmarinul era planta cu care gospodinele ornau casa; mai exact, aceasta era imprastiata pe podea, iar oaspetii care veneau in vizita de Craciun erau invitati sa calce peste ea, astfel raspandindu-se un parfum placut in jur. Pe de alta parte, rozmarinul este cunoscut si ca trandafirul Fecioarei Maria sau iarba aducerii aminte si legenda spune ca, initial, florile acestei ierburi erau albe, insa, in momentul in care Sfanta Familie a fugit catre Egipt, Fecioara Maria a aruncat mantia albastra peste un astfel de tufis, iar florile si-au schimbat de indata culoarea, devenind albastre. In plus, crengile de rozmarin nu fac zgomot daca sunt calcate si, in timpul fugii, acestea nu au pus deloc in pericol viata celui ce avea sa devina Mantuitorul omenirii. Aceasta legenda alimenteaza si mitul dimensiunilor acestui arbust, a carui inaltime nu depaseste statura pe care copilul Iisus o avea in acele vremuri, dar si pe acela al longevitatii sale – arbustul nu traieste mai mult de 33 de ani.

Lavanda

Lavanda simbolizeaza puritatea si se afla in stransa legatura cu Craciunul, gratie unei legende care atesta ca Fecioara Maria a folosit-o, datorita parfumului sau puternic, pentru a spala cu ea hainele micutului Iisus. De altfel, chiar si numele sau provine din latina si inseamna „a spala” sau „a se spala”. Deci, pentru a fi in spiritul Craciunului, nu ezitati sa va impodobiti casa cu ramuri de lavanda.

Cimbrul

Cimbrul este o iarba puternic parfumata care simbolizeaza forta si curajul. In plus, aceasta planta aromata se potriveste perfect in toate mancarurile traditionale pe baza de carne de porc si, sa recunoastem, in preajma Craciunului, pe langa aroma cozonacilor, in toate bucatariile se simte puternic si parfumul de cimbru.

Text: Madalina Manole