38% din populatia europeana prezinta tulburari psihice

38lasutaExpertii in sanatate mintala au ramas surprinsi de faptul ca, in urma unor cercetari realizate recent, 38% din populatia europeana, respectiv 165 milioane de oameni, se confrunta cu tulburari psihice sau neurologice.
„Desi cifra pare socant de mare, acest studiu este cel mai riguros facut in Europa”, a declarat Graham Thornicroft, profesor in comunitatea de psihiatrie din cadrul Institutului de Psihiatrie de la Kings College din Londra. „Adevarata tragedie este legata de faptul ca exista foarte putini oameni cu probleme de sanatate mintala care primesc tratament”.

Expertii estimeaza ca numai o treime dintre persoanele afectate de tulburari psihice se trateaza.
Cercetatorii au ajuns la aceasta cifra in urma revizuirii datelor aflate din studiile anterioare, in care au fost implicati mai mult de 500 de milioane de oameni din 27 de tari europene, plus Elvetia, Islanda, Norvegia. Cercetatorii s-au confruntat cu aparitia a 90 de probleme psihice si neurologice, inclusiv cu tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie AHDH precum si cu alte probleme de sanatate care sunt frecvente la copii si chiar cu boli cu rata crescuta in randul batranilor, cum ar fi dementa.


Stresul se poate confunda cu tulburarile psihice

Ratele de tulburare mentala si neurologie nu par sa fie in crestere, comparativ cu un studiu similar efectuat in anul 2005. Problemele cele mai frecvente includ anxietate, insomnie, depresie, alcool, dementa si dependenta de droguri.

“Nu toate aceste persoane necesita interventii psihiatrice”, a declarat Matt Muijen, expert in sanatatea mentala in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Europene de la Copenhaga. „38% prezinta manifestari ale stresului, nu neaparat tulburari psihice”…

Tulburarile psihice nu au varsta

Deoarece cercetatorii din alte domenii utilizeaza anumite definitii diferite in ceea ce priveste bolile mentale, este greu sa faci o comparatie intre tarile europene si celelalte implicate in studiu, dar se estimeaza ca aproximativ 26% dintre adultii americani au prezentat tulburari psihice in decursul vietii.
Parerile expertilor sunt impartite, unii cred ca problemele de sanatate mentala sunt in crestere, deoarece majoritatea pacientilor nu raporteaza medicilor tulburarile cu care se confrunta, plus ca acest studiu a inclus si tulburarile psihice la copii si la cei varstnici.

Text: Andreea Popescu