5 reguli pentru depozitarea corecta a medicamentelor acasa

-0shutterstock_2663667Fiecare dintre noi avem acasa o ,,farmacie personala”, fie ca e vorba despre medicamente pe care le luam pe baza unei prescriptii medicale, fie ca ne referim la cele pe care le numim OTC-uri, pentru care nu avem nevoie de indicatiile medicului. Indiferent de tipul medicamentelor, in fiecare casa exista un loc special destinat depozitarii si pastrarii acestora in conditii optime.

De altfel, eficacitatea acestora este strans legata de conditiile in care le depozitam pana la momentul administrarii. Asadar, citeste mai jos sfaturile noastre si vei avea o „farmacie personala” chiar la tine acasa.

 

1. Pastreaza intotdeauna medicamentele in cutia lor originala sau in ambalajul primit de la farmacie!

Aceasta recomandare este cu atat mai importanta cu cat, de cele mai multe ori, sunt cumparate doar cateva medicamente si nu o cutie intreaga. Tratarea unei anumite afectiuni cu un medicament necorespunzator poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat sa fie pastrata nu numai cutia originala, dar si prospectul medicamentelor. Este, de asemenea, indicat ca prospectul sa fie consultat de catre pacient inainte de inceperea oricarui tratament.

 

2. Pastreaza medicamentele intr-un loc intunecos si racoros – dulapul din baie sau cel din bucatarie nu ofera cele mai bune conditii de pastrare. Medicamentele sunt testate in anumite conditii si eficienta lor este maxima daca aceste conditii sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie pastrate intr-un mediu intunecos, ferit de caldura sau de umezeala.

 

3. Acorda mare atentie termenului de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendinta pacientului este de a nu acorda atentie acestui aspect. Un medicament expirat poate fi daunator organismului, cu atat mai mult daca nu a fost depozitat in conditiile corespunzatoare. In cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scazuta, dar in cel mai rau caz poate starni reactii adverse grave ale organismului. Este indicat ca periodic sa fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor. Pentru mai multa siguranta e bine sa nu pastrati mai mult de 1 an un medicament in casa.

 

4. Tine cutia de medicamente departe de copii

Organismul copiilor nu este suficient de matur pentru a absorbi medicamentele si a le elimina in aceleasi conditii ca un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic il consuma poate avea consecinte grave asupra sanatatii lui. Cutia cu medicamente trebuie pastrata intr-un dulap la inaltime, iar accesul la ea sa nu se faca niciodata in prezenta celui mic.

 

5. Mare atentie in cazul medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicale

Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala trebuie administrate sub supervizarea medicului, intrucat pot avea indicatii foarte precise privind interactiunea cu alte tratamente sau contraindicatii pentru alte afectiuni. Cel mai bine este sa aruncam aceste medicamente la incheierea tratamentului, ca sa eliminam tentatia de a le folosi ulterior, fara a consulta medicul inainte.

 

Nu toate medicamentele au nevoie sa stea in frigider, dar sunt cateva pentru care chiar exista o recomandare in acest sens: vaccinurile, unele solutii preparate in farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri.

 

Sursa: Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente

Text: Andreea Popescu