7 carti de dragoste pe care trebuie sa le citesti

sapte carti de dragosteNu este usor sa facem o selectie a celor mai frumoase carti de dragoste, insa vom incerca sa rememoram acele povesti de dragoste care au ramas in literatura si in sufletele noastre in pofida trecerii timpului. Desi multe dintre aceste istorii de suflet s-au ecranizat, va asiguram ca niciun film nu va putea reda vreodata intocmai cartea. Emotiile si imaginatia noastra de multe ori depasesc orice prag si astfel, citind o carte, calatorim cu mintea in tinuturi in care cu pasul probabil niciodata nu am fi ajuns.

“Pe aripile vantului”

Celebrul roman al lui Margaret Mitchell Pe aripile vantului este de departe una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste ale tuturor timpurilor. Cartea a aparut in anul 1936, iar la 3 ani distanta a aparut si ecranizarea acesteia. Filmul s-a bucurat de un real succes, fiind considerat, la vremea respectiva, ca cea mai spectaculoasa ecranizare a unui roman la Hollywood.

“Anna Karenina”

Tragedia frumoasei Anna, aflata sub chinurile unei iubiri adulterine, este scrisa cu un talent remarcabil de celebrul autor rus Lev Tolstoi. Romanul Anna Karenina, publicat in foiletoane, a aparut intre anii 1875 -1877 si este considerat cel mai cinematografic roman al lui Lev Tolstoi.

“Mandrie si prejudecata”

Cartea Mandrie si prejudecata scrisa de Jane Austen a fost publicata prima data in anul 1823, urmand ca apoi sa fie republicata de mai multe ori. Povestea de dragoste a protagonistilor combinata, cu mult umor, cu principiile si restrictiile unei familii din secolul XVIII face ca aceasta carte sa incante generatii la rand.

“Dragoste in vremea holerei”

Dragoste in vremea holerei este una dintre cele mai frumoase si tragice povesti de dragoste din literatura de peste hotare. Cartea scrisa de Gabriel Garcia Marquez in 1985 spune povestea unei iubiri ce parcurge jumatate de secol, demonstrand ca puterea dragostei depaseste orice bariera, chiar si pe cea a timpului.

“Panza de paianjen”

Panza de paianjen de Cella Serghi este unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste romanesti, comparat cu Pe aripile vantului. Actiunea se petrece intre spatiul magic de la Balcic si aglomeratia Bucurestiului si aduce in prim plan framantarile si frustrarile unei fete sarace, care isi traieste iubirile fara nadejde, dar cu demnitate. Cartea a aparut in anul 1938 si a fost ulterior revizuita de catre autoare.

“Doctor Jivago”

Romanul scris de Boris Pasternak Doctor Jivago a aparut in anul 1957, in plina criza mondiala, si spune povestea iubirilor unui doctor din perioada Revolutiei Ruse. Ulterior, in anul 1965, filmul s-a bucurat si de o ecranizare cu mare priza la public.

“Lolita”

Mult controversatul roman Lolita de Vladimir Nabokov a aparut in anul 1955, socand la vremea respectiva prin subiectul sau extrem de scandalos. A fost initial respins de editori, insa, dupa aparitia sa in Franta, a fost publicat si in America. Autorul a descris povestea de dragoste morbida a unui barbat matur, indragostit si pasionat de o fetita de doar 12 ani.

Text: Madalina Manole