7 motive pentru care femeile iubesc „Fifty Shades of Grey”

fifty-shades-of-grey„Fifty Shades of Grey” cu siguranta nu a fost o capodopera literara, insa toata lumea, de la sora ta adolescenta pana la bunica ta, marturisesc ca au fost atat de captivate, incat au terminat de citit trilogia in timp record. Psihologul Nillo Dardashti ne ajuta sa intelegem mai bine de ce ne aprinde acest roman de dragoste. In cartea sa, „Fifty Shades of Women’s Desires: The Allure of Twilight, Fifty Shades, And Other Pop Culture Phenomena”, doctorul Dardashti exploreaza toate aspectele cartii „Fifty Shades of Grey” cu care femeile se conecteaza, despre care au fantezii, precum si implicatiile acestor dorinte.1. „Niciodata nu am intalnit in realitate un tip care sa posede toate calitatile lui Grey!”

Fie ca iti place sau nu Christian, nu poti sa negi faptul ca aceasta combinatie, intre atitudinea protectoare si masculinitate, suna foarte atractiv. Este o combinatie de lucruri care de obicei nu coexista, ceea ce face totul si mai ispititor. Dar exista un motiv pentru care romanele si filmele de dragoste sunt scrise despre astfel de barbati – ei nu exista in viata reala!

2. Reinvie acele sentimente pe care le-ai avut la prima ta dragoste!

Christian Grey este prima dragoste a Anastasiei, suntem alaturi de ea in timp ce trece prin toate acele emotii si ne reindragostim pentru prima data. In special pentru cititorii care se afla in relatii de lunga durata sau care se simt blocati intr-o rutina, „Fifty Shades…” a fost o metoda prin care acestia au retrait aceasta etapa minunata.

3. Tensiunea sexuala dintre Christian si Anastasia

Haideti sa vorbim putin despre preludiu! Dr. Dardashti spune ca, pentru foarte multe femei, preludiul este partea cea mai incitanta din actul sexual si, ghici ce, „Fifty Shades…” nu duce lipsa de asa ceva.

4. Idealul romantat

In special pentru cei care au tendinta sa piarda linia dintre film, fantezie si realitate, E. L. James practic ne vinde aceasta iluzie a relatiei perfecte sau a barbatului ideal. Se foloseste de Anastasia, un personaj imperfect, pentru a perpetua ideea traditionala ca suntem in cautarea barbatului perfect, pentru ca nu ne simtim intrege pana nu il gasim. Este o inscenare, incepem sa ne comparam sau sa comparam relatia noastra cu personajele din carte si, in ciuda faptului ca este total misogin si nerealist, suntem atrase intr-un ideal romantat.

5. Se joaca cu frustrarile noastre

„Fifty Shades…” este atragator pentru femeile care simt ca detin controlul deplin. La polul opus, sunt total atrase si cele de genul Anastasiei, care vor sa fie dominate. Cartea face apel la dorintele noastre paradoxale de a fi in control si de a renunta la control. In special din perspectiva BDSM-ului, exista o oarecare libertate in a fi dominati si a ne preda. Iar ideea de control este perversa pe intreg parcursul romanului si ne face sa reflectam la propriile noastre vieti si dorinte.

Text: Maria Camelia Diaconu