ABBA din nou după 50 de ani

Recent, membrii trupei ABBA au anunțat că urmează să înregistreze împreună cinci noi melodii. Dar marea surpriză va fi un turneu aniversar, completat de o hologramă. 

Cei patru artişti au înregistrat piese noi şi au modificat unele piese lansate în anii 1970 şi la începutul anilor 1980. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu vor pleca fizic în turneu. Ei vor apărea pe scenă cu ajutorul efectelor speciale. Turneul va dura aproape doi ani, până în 2024, şi va cuprinde sute de oraşe.Întâlniri secrete 

Publicația The Sun a dezvăluit  întâlnirile celor patru membrii ai trupei, la Ealing Studios din West London. Aici aceștia se întâlnesc în ultima perioadă pentru a filma holograma, proiectul fiind încă un mister pentru lumea muzicală. Acest artificiu tehnic a mai fost folosit în 2010, la expoziția itinerantă ABBAWORLD, dar acum va fi mult îmbunătățit.

ABBS
Holograma din 2010 de la concertul londonez

”ABBA ţin secret toate detaliile legate de mult dorita lor reuniune. Au anunţat un turneu mondial în 2016, însă proiectul s-a poticnit pe drum. După ce au luat legătura cu mai mulţi experţi în efecte vizuale speciale şi li s-a promis un spectacol de holograme cu ei în tinereţe, proiectul a prins contur. Unul dintre primele lor concerte va fi chiar în Marea Britanie”, a declarat pentru The Sun un apropiat de-al trupei suedeze.

“Ne-au fotografiat din toate unghiurile posibile. Ne-au făcut să ne strâmbăm la cameră, ne-au pictat pe față și ne-au măsurat capetele”, a povestit Bjorn Ulvaeus, citat de publicația Deadline. “Aparent, un craniu nu se schimbă o dată cu trecerea timpului la fel cum se degradează restului corpului”, a continuat acesta.

În topuri de 900 de săptămâni

Turneul a fost anunțat din 2016, însă cei patru membrii ABBA încă lucrează la proiect. Trupa și-a întrerupt concertele și colaborarea de acum aproximativ patruzeci de ani. Însă fanii mențin în topuri melodiile trupei. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 și până în 2002, au fost realizate mai multe compilații care s-au vândut foarte bine. De exemplu, ABBA Gold este de 959 de săptămâni în topuri.

Ultima dată când cei patru au cântat împreună a fost în 1982, după doar 10 ani de la succesul de la concursul Eurovision din1972. Atunci trupa ABBA își făcea apariția cu piesa “Waterloo”, membrii ei fiind îmbrăcați în costume spectaculoase și controversate pentru acea vreme. Ultima apariție publică a trupei ABBA a avut loc la un show tv suedez pe 11 decembrie 1982. Atunci au interpretat ad-hoc ”Thank You For The Music”.

Teama de COVID-19

Trupa suedeză care a marcat atâtea generaţii s-a destrămat în 1983,. În acea perioadă, căsniciile dintre Benny Andersson (73 de ani) şi Anni-Frid Lyngstad (74 de ani), şi cea dintre Agnetha Faltskog (70 de ani) şi Bjorn Ulvaeus (75 de ani) au eşuat.

Unul dintre cei care se opun cu înverşunare turneului în pandemie este Björn Ulvaeus. Acesta care nu vrea să părăsească insula lui din arhipelagul de lângă Stockholm de teama COVID-19.

Text Cristina Dudău (sursa The Sun)

Foto The Sun