Acneea mecanica: definitie, cauze, tratament

0a0a151Daca leziunile acneice au inceput sa apara in locuri precum zona umerilor din cauza rucsacului pe care il purtati zilnic, pe frunte din cauza palariei, sau pe obraji si barbie din cauza utilizarii frecvente a telefonului mobil, inseamna ca te confrunti cu acneea mecanica.

Ce este acneea mecanica?
Acneea mecanica este forma cea mai raspandita si des intalnita la majoritatea tinerilor sau practicantilor unui anumit tip de sport.

De ce apare acneea mecanica?
Acest tip de acnee apare si din cauza castilor de protectie purtate de jucatorii de hockey sau de catre motociclisti, a uniformelor stramte din material sintetic purtate in sala de antrenament, a bandanelor purtate de alergatori si chiar si din cauza bretelelor ghiozdanelor sau rucsacurilor in care se pastreaza echipamentul pentru sala.

Exemplul clasic il reprezinta gatul cantaretilor la instrumentele cu coarde, la nivelul caruia distingem in mod evident traseul acneei mecanice.

Cum prevenim aparitia acneei mecanice?
In primul rand, trebuie sa stiti ca acneea apare din cauza netratarii la timp a fluxului abundent de sebum sau seboree, a lipsei igienei pielii, a lenjeriei de corp sau a celei pentru dormit, din cauza tulburarilor nervoase, endocrine si a unei alimentatii nesanatoase – carne, prajeli, sare, dulciuri.

Insa acneea mecanica raspunde bine la tratamente simple de actualitate care contin peroxid de benzoil sau acid salicilic.

Deoarece acest tip de acnee are cauze clare, puteti incerca urmatoarele lucruri pentru a preveni aparitia acestei forme de acnee:

•    Dupa ce ati terminat antrenamentul la sala sau ati transpirat excesiv in urma unei activitati, faceti un dus imediat. Asigurati-va ca, in urma dusului, pielea va ramane curatata in profunzime;

•    Folositi o lotiune de curatare care contine acid salicilic.

•    Renuntati pentru o perioada la palarie si la casca, chiar si pentru cateva ore in care stati in casa;

•    Purtati tricouri si lenjerie intima din bumbac.

Stiu ca nu este intotdeauna posibil sa renuntati la telefonul mobil, la echipamentul de antrenament sau la rucsacul in care va tineti echipamentul, insa acum ca stiti ce determina aparitia acneei mecanice, puteti lua masuri de precautie. Iar daca acneea si-a facut deja aparitia pe pielea voastra, urmati sfaturile de mai sus si tratati-va… nu de alta, dar arata atat de „uncool”. :d

Text: Andreea Popescu